Mainos

Maaliskuun ennuste: Ei enää kunnon talvea maan etelä- ja keskiosaan

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennustaa myös maaliskuulle keskimääräistä lämpimämpää säätä Suomeen. Sää on ollut jo paikoin keväistä, mutta pakkasjaksoja voi olla vielä tulossa.

Helmikuu on ollut poikkeuksellisen lämmin pohjoisessa ja osassa maan keskiosaa ja etelässäkin on ollut harvinaisen lämmintä.

– Kuukausiennusteen mukaan maaliskuukaan ei näytä tuovan kunnon talvea maan etelä- ja keskiosaan. Lumet ovat alkaneet sulaa jo aikaa sitten osassa maata, siitepölykausi on alkanut ja jäätkin ovat alkaneet heiketä, toteaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Maaliskuun kuukausiennusteen mukaan suursäätilassa ei näytä tapahtuvan isoja muutoksia maaliskuussa. Pohjois-Atlantilla on yhä laaja matalapaineen alue ja Suomen itäpuolella korkeapaine.

– Ilma virtaa meille näiden välistä, etelän puolelta. Jos tuuli puhaltaa etelän ja idän väliltä, se tuo meille kuivaa pakkassäätä Venäjältä. Öisin on kunnolla pakkasta ja päivisinkin voidaan jäädä vähän pakkasen puolelle. Etelän ja lännen välinen virtaus toisi meille erittäin lauhaa ilmaa Länsi- ja Keski-Euroopasta sekä mahdollisesti sateita kaikissa olomuodoissa. Maaliskuun säät näyttävät olevan näiden kahden ääripään välillä. Sademäärät ovat aika lähellä keskimääräisiä, joten tämä tarkoittaisi, ettei lumipeitekään pahemmin kasvaisi, tulkitsee Pekka Pouta ECMWF:n ennustetta.

Viime vuonna maaliskuu oli kylmä. Terminen kevät alkoi koko maassa huhtikuun puoliväliin mennessä. Maan eteläosassa kevät oli 1,5-3 viikkoa myöhässä, kun taas Lapissa kevät alkoi tavanomaista aiemmin. Keskimäärin kevät alkaa maan eteläosassa jo maaliskuun lopussa. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella.

Pitkän ajan ennusteet eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkät ennusteet ovat vielä kokeiluasteella.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso ylhäältä katsaus maaliskuun säätyyppiin ja alta lähipäivien alueelliset ennusteet.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.