Mainos

Maaliskuun alku laajalti leudoin ainakin 50 vuoteen

Maaliskuun alku on ollut poikkeuksellisen leuto. Ahvenanmaalla keskiviikkona mitattu 13,5 astetta on korkein maaliskuun alun lukema ainakin 50 vuoteen. Sää kylmenee kuitenkin viikonloppuna. Maan eteläosaan ennustetaan räntä- ja lumisateita.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden alkupuoliskon lämpötilat ovat olleet maan eteläosassa noin kuusi astetta ja Keski-Lapissa jopa kymmenen astetta keskiarvoja korkeampia. Tilanne on poikkeuksellinen lukuun ottamatta aivan etelärannikkoa, jossa maaliskuu on tähän mennessä ollut harvinaisen lauha. Säässä poikkeuksellisena pidetään tilannetta, joka toistuu vain muutaman kerran sadassa vuodessa ja harvinaisena puolestaan tilannetta, joka toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Suuressa osassa maata maaliskuun alku on ollut leudoin ainakin 50 vuoteen. Ilmatieteen laitoksen laajat, sähköisessä muodossa olevat tilastot alkavat 1960-luvun alkupuolelta. Lauhoja maaliskuun alkupuolia on ollut Suomessa muun muassa vuosina 2007, 1997, 1989 ja 1961.

Syynä maaliskuun leutoon säähän ja korkeisiin lämpötiloihin ovat lauha suursäätila sekä lumeton ja vähäjäinen talvi.

– Maaliskuussa meille on tullut lämpimiä föhntuulia Norjan vuoriston yli. Yksin suursäätilasta korkeat lämpötilat eivät kuitenkaan johdu, vaan taustalla on lauha talvi. Meri on ollut pitkälti avoin vähäisen jään takia. Maa on puolestaan ollut lumeton jo pitkään maan etelä- ja keskiosassa, joten auringon lämpö on päässyt imeytymään maaperään. Maa on varastoinut lämpöä ja heijastanut sitä takaisin ilmakehään. Jos maassa olisi ollut lunta, näin korkeita lämpötiloja ei olisi vielä mitattu, toteaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Ahvenanmaan 13,5 astetta poikkeuksellisen korkea lukema

Ahvenanmaalla Jomalabyn asemalla 12. maaliskuuta mitattiin vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkea, 13,5 asteen, lämpötila. Kyseessä on maaliskuun alkupuoliskon korkein lämpötila ainakin 50 vuoteen. Koko maan maaliskuun lämpöennätystä ei kuitenkaan rikottu. Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin 17,5 astetta 27. maaliskuuta 2007.

Tyypillisesti päivälämpötilat ovat maaliskuun puolivälissä maan eteläosassa muutaman asteen nollan yläpuolella. 

Sää kylmenee viikonlopun aikana. Lauantaina maan eteläosassa sataa lunta ja räntää.

Katso lumisateen ennuste MTV:n sääsivuston sadetutkasta. Sivustolla ovat lisäksi muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet, tiesää ja tuuliennuste merisäässä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.