Mainos

Maaliskuu paikoin poikkeuksellisen lauha – sateet runsaita

Maaliskuu oli hyvin lauha ja lähes koko maassa tavanomaista sateisempi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuun keskilämpötila vaihteli Ahvenanmaan ja lounaisrannikon runsaasta 2 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen -3 asteeseen. Poikkeama oli suurin Pohjanmaan rannikolla ja maan pohjoisosassa, jossa oli runsaat neljä astetta tavanomaista lämpimämpää. Näillä alueilla oli poikkeuksellisen lauhaa eli näin lauha maaliskuu toistuu siellä keskimäärin pari kertaa vuosisadassa. Muualla maassakin oli harvinaisen lauhaa eli näin lämmin maaliskuu toistuu keskimäärin joka kymmenes vuosi. Viimeksi hyvin lauha maaliskuu on ollut vuosina 2014 ja 2007.

Kuukauden ylin lämpötila, 13,5 astetta, mitattiin Jomalassa Ahvenanmaalla 8. maaliskuuta ja alin lämpötila, -28,1 astetta, Sallassa 22. maaliskuuta.

Sateita tavanomaista enemmän

Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lähes koko maassa satoi maaliskuussa tavanomaista enemmän. Kuukauden sademäärä oli suurimmassa osassa maata 30–60 mm. Havaintoasemista sateisin oli Puolangan Paljakka, missä satoi 88,7 mm.

Suurin vuorokautinen sademäärä, 27,9 mm, mitattiin Espoon Nuuksiossa 30. maaliskuuta. Päivän aikana Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa satoi harvinaisen runsaasti. Sade tuli suurimmaksi osaksi lumena, ja uutta lunta kertyi paikoin yli 20 cm.

Kuukauden päättyessä täysin lumetonta olikin vain maan lounaisosassa. Pohjois-Karjalan pohjoisosasta Meri-Lappiin ulottuvan linjan pohjoispuolella lunta oli vielä yli puoli metriä, Ylä-Kainuussa, Koillismaalla ja osassa Etelä-Lappia lähes metri.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.