Mainos

Maalaispääsiäinen houkuttelee suomalaisia

Maaseutu vetää suomalaisia pääsiäisenä. Mummoloiden ja kesämökkien lisäksi täyttyvät maatilakohteet ja vuokramökit.

Lomarenkaan markkinointipäällikkö Pekka Huttunen arvioi, että hiihtokeskusten yhteydessä olevat mökit ovat jo melko täyteen varattuja. Tarjolla on enää muutamia kymmeniä vapaita paikkoja. Ympäröivällä maaseudulla ja maatilakohteissa on edelleen hyvin tilaa.

Luonnonrauhaa ja ruononlaulantaa

Maatilayrittäjät houkuttelevat pääsiäisen viettäjiä perinteillä, luonnon rauhalla ja paikallisilla tapahtumilla. Pohjanmaalla kokoonnutaan katsomaan pääsiäisvalkeita. Pohjois-Karjalassa on tarjolla ortodoksiperinteitä ja runonlaulantaa.

Kekseliäisyys on ollut kovilla, kun tiloilla on varauduttu suomalaisten yhä vaateliaampaan makuun myös muun muassa moottorikelkkasafareilla, maastoratsastusretkillä, ohjatuilla lumikenkävaelluksilla, keskiaikaruokailulla, roolipeleillä ja turvekylvyillä.

Pääkaupunkiseudulle pääsiäiseksi jäävät viritetään maalaistunnelmaan Haltialan maatilalla, jossa pääsee ihailemaan vastasyntyneitä karitsoja ja silittämään ja juottamaan lammasvauvoja.

Maaseutulomalaiset kaipaavat palveluita

Lomalaitumen toiminnanjohtajan ja Suomen maaseutumatkailuyrittäjien yhteyshenkilö Kimmo Aallon mukaan yhä useammalle lomalaiselle hyvä varustelutaso on tärkeää myös maalla.

– Tässä on tapahtunut selvä muutos. Toki löytyy myös perinteisiä maatiloja ja maalaisromanttista peräkammarimajoitusta, mutta myös maaseutumatkailun tilakohteissa on siirrytty monin paikoin maaseutuhenkiseen, ei-ketjuohjattuun hotellityyppisen majoitukseen. Mukavuuksia, kuten omia vessoja ja suihkuja, siis kaivataan.

Helppouden halu näkyy myös lomapaikkojen varaamisessa. Ne varataan entistä myöhemmin ja yhä useammin netistä.

– Varausajat ovat lyhentyneet selvästi. Yrittäjäkyselyssä on selvinnyt myös, että lomat varataan yhä useammin internetin ja yritysten omien kotisivujen kautta.

Suomalainen pääsiäinen kiinnostaa myös ulkomaalaisia

Mämmi on suomalaisten pääsiäisherkkua.

Aalto kertoo, että pääsiäisen viettäjiä tulee maalle niin kaupungeista ja lähiympäristöstä kuin ulkomailtakin.

– Kesäloma on vahvinta ulkomaan matkailun aikaa, mutta toiminta on laajentunut ympärivuotiseksi. Nyt esimerkiksi Itä-Suomessa venäläisten virta on jo jatkuva, ja saksalaisia saapuu tasaisemmin ja laajemmin ympäri Suomen. Nousevia markkinoinnin kohdemaita ovat muun muassa Baltian maat, Ranska, Englanti ja Hollanti.

Luomajärvellä pääsee hepan selkään

Suomen vaellustallien liiton puheenjohtaja ja hevostila yrittäjä Satu Haagmann odottaa pääsiäismatkailijoita Luomajärven Hevoskievarissa Ikaalisten kupeessa.

Myös Haagmann tietää, että ihmiset haluavat lomaltaan yhä enemmän. Nyt vetää hänen mukaansa erityisesti luonto.

– Kaupunkilaiset ovat alkaneet hakeutua maalle ihan ikään katsomatta. Nuoretkin pariskunnat keksivät lähteä ratsastusretkelle ja esimerkiksi hierottavaksi sen jälkeen.

Pääsiäiseen valmistautuvassa Hevoskievarissa on riittänyt asiakkaita lamasta huolimatta.

– Yritykset ovat jääneet odotetusti melkein täysin pois, mutta pikkuhiljaa niitäkin taas näkyy. Yksityiset käyttävät harrastukseen edelleen rahaa. Häiden puolesta meillä on nyt ennätysvuosi tulossa, edessä 17 häät. Kesän jälkeen ollaan siis niiden puolesta aikamoisia eksperttejä.

Kauramopo vai mönkkäri?

Pääsiäisenä Hevoskievarissa tietenkin ratsastetaan. Nuorten tyttöjen lisäksi laji kiinnostaa aikuisia naisia, joita ”heppäkärpänen on purrut nuorempana”.

– Heistä monet eivät välttämättä halua herättää harrastusta henkiin niin, että ollaan maneesissa tai kentällä, vaan he haluavat yhdistää siihen nimenomaan ulkoilun ja luonnossa liikkumisen.

Ensi kertaa ratsaille nousevat miehet tulevat paikalle lähinnä firman ”äijäryhmissä”.

– Kun he saapuvat tallille ja näkevät, että nyt ei mennäkään mönkkärisafarille, vaan kauramopot ovat alla, ilme on näkemisen arvoinen. Joku firman pomo on siis päättänyt, että nyt viedään pojat ratsastamaan ja retkeilemään. Ensin vähän vähätellään, mutta kun ollaan hevosen selässä ja huomataan, että isoa eläintä pystyy hallitsemaan aika pienillä tavoilla, miehetkin innostuvat ihan aidosti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.