Maalaisnaiset kärsivät pahiten Etelä-Afrikan hiv-epidemiasta

Etelä-Afrikan hiv-epidemia koettelee kovimmin maaseudun köyhiä naisia. He joutuvat kokemaan jatkuvaa syrjintää ja seksuaalista hyväksikäyttöä, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan. Järjestö vaatii maan hallitukselta ripeitä toimia naisten tilanteen helpottamiseksi.

Raportti muistuttaa siitä, että sosiaalinen ja taloudellinen epätasa-arvo estää hivin ja aidsin tehokkaan ehkäisyn ja hoidon. Köyhyys ja työttömyys koskettavat maalaisnaisia suhteettomasti. Miesten alistamina eläminen lisää naisten riskiä saada hiv-tartunta.

Tartuntaluvut ovat Etelä-Afrikassa kaiken kaikkiaan tasaantumassa, mutta naisten keskuudessa tauti yleistyy yhä. Esimerkiksi alle 25-vuotiaiden naisten riski saada tartunta on nelinkertainen samanikäisiin miehiin verrattuna. Maan 48 miljoonasta asukkaasta noin 5,5 miljoonan arvellaan kantavan hi-virusta.

Monet tutkimukseen haastatelluista naisista kertoivat, etteivät he halua mennä hiv-testiin, koska pelkäävät joutuvansa kumppaninsa tai yhteisönsä hylkäämäksi. Pitkien etäisyyksien ja kalliiden matkakustannusten takia monilla ei ole mahdollisuutta käydä terveyskeskuksessa.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat