Mainos

Maakotkan poikasia syntynyt ennätysmäärä

Leudon talven ja lämpimän kevään ansiosta maakotkan poikasia on syntynyt tänä vuonna enemmän, kuin koskaan aikaisemmin 40 vuotta kestäneen seurannan aikana.

Maakotkan poikasia on tänä vuonna syntynyt ennätyksellisen paljon.

Tänä kesänä tehdyissä maakotkan pesien tarkastuksissa on todettu yli 140 rengastusikäistä maakotkan poikasta. Määrä on suurempi kuin koskaan 40 vuotta kestäneen maakotkaseurannan aikana.

Tärkeimpinä syinä hyvään pesimätulokseen olivat leuto talvi sekä lämmin ja vähäsateinen kevät. Myös kotkan tärkeintä saalislajia, jäniksiä, oli Etelä- ja Keski-Lapissa runsaasti, joten näillä alueilla oli tavallista enemmän kahden poikasen pesiä. Poikasmäärän kasvuun on vaikuttanut myös se, että maakotkien reviirejä tunnetaan aiempaa paremmin.

Pesintätulos vaihteli alueittain; paras se oli Etelä- ja Keski-Lapissa. Myös Ylä-Lapin pesinnät onnistuivat edellisiä vuosia paremmin. Maakotkan levinneisyyden etelärajoilla Keski-Suomessa, Kainuussa ja Pohjanmaalla pesintätulos oli normaali tai hieman heikompi. Näillä alueilla muun muassa ihmiset aiheuttivat häiriöitä, jotka vaikeuttivat lintujen pesintää. Tietoon ei ole tullut kuitenkaan yhtään ampumistapausta.

Suomessa on noin 360 maakotkan asuma-aluetta, joista 80 prosenttia on Lapin läänissä. Maakotka pesi vielä 1800-luvun alkupuolella koko Suomessa. Metsähallitus toivoo, että ihmiset ilmoittavat sille tietämistään maakotkan pesistä.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja