Mainos

Maakauppojen rekisteröinnissä vakavia puutteita

Puolustusministeriön mukaan ulkomaalaisten Suomessa tekemät kiinteistökaupat eivät muodosta turvallisuusuhkaa Suomelle. Ministeriöstä vakuutetaan, että kauppojen kokonaismäärä on puolustushallinnon tiedossa ja ilmiön kehittymistä seurataan maanmittauslaitoksen tekemästä kiinteistökaupparekisteristä.

Maanmittauslaitokselta kerrotaan kuitenkin, että ulkomaalaiskauppojen kokonaismäärän arviointi sen ylläpitämän kiinteistökaupparekisterin perusteella on ongelmallista, koska rekisteriin on kirjattu vain yksityishenkilöiden, ei yhtiöiden tekemät kiinteistökaupat.

Kansanedustajilla heikot tiedot maakaupoista

Eduskunnassa kaivattaisiin perusteellisempaa tietoa maakauppojen todellisesta lukumäärästä ja ilmiön kokonaislaajuudesta. Monen kansanedustajan mukaan aihe herättää runsaasti keskustelua eduskunnan käytävillä, mutta kokonaiskuva on yhä hämärä ja se perustuu enemmän tunteisiin kuin tietoon.

- Haluaisin tietää täsmällisesti mihin perustuu puolustushallinnon näkemys siitä, ettei ulkomaalaisten Suomessa tekemiin maakauppoihin liity minkäänlaista turvallisuusuhkaa. Kaipaan parempia perusteluja ja avointa keskustelua asiasta, penää ulkoasiainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.).

MTV:n 45 minuuttia kertoi viime viikolla venäläisten ostamista heikkokuntoisista kiinteistöistä ja maa-alueista sotilaskohteiden lähialueilta eri puolilla Suomea. Kiinteistöjä on myyty muun muassa ilmavoimien koelentokeskuksen, viestikoelaitoksen, lentosotakoulun, ilmavoimien esikunnan ja tutka-aseman vaikutuspiiristä.

Kiinteistökauppoja on tehty myös rannikkopuolustuksen johtokeskuksen, merivoimien keskeisten tutka-asemien ja Suomesta Itämerelle liikennöivien laivojen pääväylän varrelta.

Ohjelman jälkeen MTV:n uutistoimitukseen on tullut lukuisia uusia vihjeitä venäläisten tekemistä maakaupoista eri puolilta Suomea. Maa on vaihtanut omistajaa paitsi sotilasalueiden liepeillä myös keskeisten voimansiirtolinjojen, rataverkoston, pääteiden sekä tietoliikennemastojen läheisyydessä. Tuorein vihje kertoo maakaupoista Ilmajoella lääkintävarikon vieressä sekä kriisinaikaisen huoltovarmuuden kannalta keskeisen vesivaraston lähellä Kotkassa.

Puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivonen vastaa kysymyksiin maakaupoista. Tuula Malin haastattelee.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Aila Paloniemi kaipaa lisätietoa maakaupoista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.