Mainos

Maakaasun kriisivarastoja kasvatetaan

Suomessa ei varastoida maakaasua poikkeusolojen varalta, vaan korvikkeena pannaan talteen öljyä.

Osana turvallisuuspoliittista selontekoa on se, miten yhteiskunta pystyy toimimaan poikkeusoloissa. Varmuusvarastoissa esimerkiksi on viljaa ja tuontipolttoaineita. Kaasua ei kuitenkaan varastoida, vaan poikkeusoloihin on muita ratkaisuja.

Suomi luottaa vakaisiin oloihin Venäjällä, ja uutta kaasuputkea rakennetaan nykyisen rinnalle Anjalankoskelta lännen suuntaan. Kymijoki on linjalla, mutta alle louhitaan pitkä tunneli. Siirtokapasiteettia tarvitaan lisää sen takia, että kaasun käyttö kasvaa koko ajan. Uusi suurkäyttäjä on dieselöljyn valmistusyksikkö, joka nousee Fortumin Porvoon jalostamolle.

- Maakaasun käyttö lisääntyi viime vuonna toistakymmentä prosenttia eli käyttö oli noin 4,8 miljardia kuutiometriä. Öljyksi muutettuna se on noin neljä miljoonaa tonnia öljyä, kun meidän vuotuinen öljynkulutus on noin yhdeksän miljoonaa tonnia, Öljy- ja kaasualan keskusliiton suunnittelupäällikkö Jorma Venäläinen sanoo.

Suomi on siis valinnut linjan, että maakaasua ei varastoida, vaan korvikkeena pannaan talteen öljyä. Varastoja on kasvatettava sitä mukaa kuin kaasun käyttö lisääntyy, niin että varapolttoainetta on aina vastaava määrä tietyn pituiseksi ajaksi.

- On valtion ylläpitämät varmuusvarastot ja sitten on tuontipolttoaineiden tuojien ylläpitämät velvoitevarastot ja viisi kuukautta on varastoimisvelvoite.

Esimerkiksi Helsingin energialla on maan alla noin 100 000 tonnia öljyä Vuosaaren kaasuvoimalan varapolttoaineeksi. Suunnitteilla on Suomen kaasuhuollon uusi varmistus.

- Jos Helsinki-Tallinna -putki saataisiin aikaseksi, niin pääkaupunkiseudulle tulisi kaksi syöttösuuntaa, joka osaltaan varmistaisi kaasun saantia. Lisäksi tässä on sellainen näkökohta, että EU-alueen lähimmät kaasuvarastot sijaitsevat Latviassa ja mahdollisesti poikkeustilanteissa voitaisiin ajatella niiden hyödyntämistä, Venäläinen sanoo.

Samalla, kun Venäjä -yhteyttä vahvistetaan, niin Helsinki-Tallinna -kaasuputken tarkempaan suunnitteluun odotetaan rahoitusta Euroopan unioniolta vielä tämän vuoden puolella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.