Mainos

Maajoukkojen lähettämistä Kosovoon harkitaan

Nato pitää mahdollisena maajoukkojen lähettämistä Kosovoon suojelemaan serbien hyökkäyksiä pakenevia albaaneja, kertoi nimettömänä pysytellyt Naton edustaja uutistoimisto AFP:lle tänään. Joukkojen tarkoitus olisi suojella serbien hyökkäyksiä pakenevia albaaneja.

Maajoukkojen lähettäminen olisi Naton edustajan mukaan mahdollista jo ennen rauhansopimuksen solmimista. Tähän asti Nato on sanonut, että se lähettää joukkoja Kosovoon valvomaan rauhaa vasta rauhansopimuksen solmimisen jälkeen.

Sanomalehti Washington Post kertoi jo aiemmin tänään, että Naton suunnittelijat ovat ensi kerran keskustelleet maajoukkojen lähettämisestä Kosovoon. Sekä Nato että Yhdysvaltain hallitus ovat julkisesti sulkeneet pois maajoukkojen käytön muuhun kuin rauhanturvatehtäviin. Naton suunnittelijat ovat kuitenkin joutuneet harkitsemaan uudelleen tätä strategiaa, koska serbijoukot näyttävät olevan lähellä tavoitettaan, miljoonan albaanin karkottamista maasta. Määrä on lähes puolet Kosovon väestöstä.

Ilmaiskujen suunnittelussa ei otettu vakavasti huomioon mahdollisuutta, että maajoukkojen lähettäminen saattaisi tulla välttämättömäksi, myönsi muuan suunnitteluun osallistunut korkea amerikkalainen upseeri. Erään johtavan Nato-diplomaatin mukaan ainoa uskottava ratkaisu kriisiin on Kosovon julistaminen YK:n alaiseksi suojelualueeksi eli protektoraatiksi, jota Naton joukot suojelevat, kirjoittaa Washington Post.

Clinton: Ei maajoukkoja Jugoslaviaan

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton uskoo edelleen, että sotilasliitto Nato voi saavuttaa tavoitteensa Kosovossa ilman maajoukkojen lähettämistä. Clinton arvioi kuitenkin, että "kansainväliset joukot" olisivat myöhemmin tarpeen Kosovossa suojaamassa koteihinsa palaavia albaanipakolaisia. Presidentti totesi, että näkemys siitä, etteivät ilmaiskut yksin voi lopettaa serbijoukkojen hyökkäyksiä albaaneja kohtaan on voimistumassa. Hän kehotti kuitenkin ihmisiä kärsivällisyyteen.

Clinton sanoi uskovansa, että ilmaiskuja tehostamalla Nato saavuttaa lopulta tavoitteensa. Clinton totesi lisäksi Valkoisessa talossa eilen pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei Nato voi antaa Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin tyhjentää Kosovoa samalla kun Milosevic pitää kiinni itse maakunnasta.

Clinton kertoi pitävänsä Kosovon humanitaarista tilannetta vakavana. Hän kehotti kansainvälistä yhteisöä lisäämään apuaan pakolaisille ja sanoi samalla, että Yhdysvallat pyrkii auttamaan albaaneja kaikin mahdollisin tavoin. Vaikka Venäjä vastustaakin Naton iskuja, se voi silti olla rakentavassa roolissa rauhanponnisteluissa, Clinton sanoi. Hän sanoi uskovansa, ettei kukaan, ei myöskään Venäjä, halua Kosovon konfliktin laajenevan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.