Mainos

Maailmassa pian miljardi matkapuhelinta

Matkapuhelimien suosio kasvaa edelleen hurjaa vauhtia kaikkialla maailmassa. Käytössä olevien kännyköiden määrä nousi GSM Worldin ja EMC:n keräämien tietojen mukaan kesäkuussa jo 577,4 miljoonaan puhelimeen. Nykyisellä kasvuvauhdilla matkapuhelimien määrä ohittaa alle kahdessa vuodessa maailman lankapuhelimien määrän.

Lähipuhelu

Matkapuhelimien myynti on nyt kasvanut vuosikymmenen ajan kiihtyvällä vauhdilla. Matkapuhelimien määrä lähes kaksinkertaistui puolessatoista vuodessa, sillä vuoden 1998 lopussa matkapuhelimia oli käytössä 318 miljoonaa. Kymmenen vuotta sitten vuonna 1990 digitaalisten matkapuhelinten aloittaessa markkinoiden valloituksen koko maailmassa oli käytössä vain 11 miljoonaa matkapuhelinta.

Eurooppalaisen GSM-standardin asema johtavana matkapuhelinteknologiana on vahvistunut edelleen. Kaikista käytössä olevista matkapuhelimista GSM-puhelimia oli kesäkuussa kaksi kolmasosaa eli 331,5 miljoonaa. Niitä oli käytössä 130 maassa. Kaikista matkapuhelimista digitaalisia oli 494,6 miljoonaa ja analogisia 82,8 miljoonaa. Digitaaliset matkapuhelimet ovat jo käytännössä nousseet hallitsevaan asemaan markkinoilla. Yleisin digitaalinen teknologia on GSM 900.

Kesäkuussa käytössä oli 176,4 miljoonaa GSM 900-matkapuhelinta. GSM 1800-puhelimia oli käytössä 44,7 miljoonaa, GSM 1900 -puhelimia 8,1 miljoonaa ja GSM-kaksitaajuuspuhelimia 102,3 miljoonaa. CDMA-puhelimia oli 67,1 miljoonaa, PDC-puhelimia 48,2 miljoonaa ja TDMA-puhelimia 47,8 miljoonaa.

GSM on hallitseva teknologia Euroopan ja Aasian Tyynenmeren alueella. Euroopassa oli GSM Worldin ja EMC:n tietojen mukaan kesäkuussa 215,4 miljoonaa GSM-käyttäjää ja Aasian Tyynenmeren alueella 90,1 miljoonaa. Pohjois-Amerikassa GSM:n käyttäjiä oli 7,4 miljoonaa. Siellä markkinoita hallitsevat vielä analogiset ja CDMA- tai TDMA-standardin digitaalipuhelimet. Afrikassa oli kesäkuussa 7,5 miljoonaa ja muualla 11,1 miljoonaa GSM-puhelinta.

Miljardis matkapuhelin käyttöön vuonna 2002

Japanilainen rannekännykkä

Vireillä oleva Deutche Telekomin yrityskauppa, jolla se ostaisi amerikkalaisen GSM-operaattorin Voicestream Wirelessin vahvistaisi GSM-teknologian asemaa Pohjois-Amerikassa selvästi, arvioi Wall Street Journal tänään. Se näkyisi erityisesti kolmannen sukupolven UMTS -laajakaistapuhelimien tullessa markkinoille lähivuosina. Etelä-Korean kolmen johtavan operaattorin ilmoitus todennäköisestä siirtymisestä CDMA-teknologiasta GSM-pohjaisiin kolmannen sukupolven UMTS-verkkoihin vahvistaa myös yhtenäisen globaalin matkapuhelinstandardin syntymistä. Etelä-Korea on ainoa merkittävä CDMA-teknologian käyttäjä Yhdysvaltain ulkopuolella.

Matkapuhelinmarkkinoiden nopean kasvun ennustetaan jatkuvan lähivuosina. Kasvua pitävät yllä sekä käyttäjämäärien nopea kasvu kaikkialla maailmassa että siirtyminen teknisesti kehittyneempiin puhelimiin ja laajakaistateknologiaan. Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia arvioi jokin aika sitten, että matkapuhelimien määrä nousee yli miljardiin puhelimeen vuoden 2002 loppuun mennessä.

Kolmannen sukupolven matkapuhelimet tulevat massamarkkinoille vuonna 2002 ja vuonna 2003 Nokian arvioi Internetiin kytkettyjen matkapuhelimien määrän ylittävän Internetiin kytkettyjen tietokoneiden määrän. Matkapuhelimien myynnin pysyminen viime vuoden vauhdissa merkitsisi toisaalta sitä, että miljardin käytössä olevan matkapuhelimen raja ylittyisi jo vuoden 2002 alkupuolella. Sitä ennen matkapuhelinten määrä jo ohittaa maailman kiinteiden puhelinlinjojen määrän.

Nokian markkinaosuus nousi 28,5 prosenttiin

Nokiaa maailmalla

Nokia arvioi maailmassa viime vuonna myytyjen matkapuhelinten määräksi 275 miljoonaa puhelinta. Nokian oma myynti nousi yhtiön ilmoituksen mukaan 78,5 miljoonaan yksikköön. Nokian markkinaosuus koko maailmassa kohosi tämän arvion perusteella viime vuonna siten 28,5 prosenttiin.

Amerikkalainen Dataquest arvioi helmikuussa maailman matkapuhelinmarkkinoiden kasvaneen viime vuonna 65 prosenttia. Dataquestin arvion mukaan maailmassa myytiin viime vuonna 283,5 miljoonaa matkapuhelinta. Vuotta aiemmin matkapuhelimia myytiin 171,6 miljoonaa. Dataquestin mukaan Nokia oli maailmanlaajuisesti markkinajohtaja sekä 1998 että 1999, vaikka Dataquestin arvio Nokian myyntimääristä olikin hieman yhtiön itse myöhemmin ilmoittamaa pienempi.

Matkapuhelinmarkkinoita hallitsivat selvästi kolme suurta eli Nokia, Motorola ja Ericsson. Nokia myi Dataquestin alkuvuonna julkistaman arvion mukaan 76,3 miljoonaa matkapuhelinta, Motorola 47,8 miljoonaa puhelinta ja Ericsson 29,8 miljoonaa puhelinta. Yhtiöiden markkinaosuudet olivat vastaavasti 26,9 prosenttia, 16,9 prosenttia ja 10,5 prosenttia. Samsungin myynniksi Dataquest arvioi 17,7 miljoonaa puhelinta ja markkinaosuudeksi 6,2 prosenttia. Panasonicin markkinaosuus oli Dataquestin mukaan 5,5 prosenttia ja myynti 15,6 miljoonaa puhelinta.

Muiden valmistajien yhteenlaskettu myynti nousi viime vuonna 96,4 miljoonaan puhelimeen, mikä vastasi 34 prosenttia maailman matkapuhelinmarkkinoista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.