Maailmassa myydään vuosittain 200 miljoonaa pulloa samppanjaa

Samppanjan läpimurto tapahtui Ranskassa 1740-luvulla Ludvig XV:n hovissa. Kerrotaan, että tästä kuuluu erityisansio daameille. -Se on ainoa viini, jota juotuaan nainen säilyy kauniina, sanoi madame de Pompadour. -Samppanja saa silmät säihkymään tekemättä poskia punaisiksi, virkkoi puolestaan madame de Parabere.

Maailmassa myydään vuosittain noin 1500 miljoonaa pulloa kuohuviiniä, joista noin 200 miljoonaa pulloa on samppanjaa. -Suurimpia kuluttajia ovat ranskalaiset itse, suurin vientimaa on Britannia, kertoo viinikouluttaja Katja Malminen. Samppanja tulee latinan tasankoa tarkoittavasta sanasta campania. Champagnen maakunta on saanut siitä nimensä.

Samppanjan kehitti munkki Dom Perignon

Sampanjan kehittämisestä annetaan usein kunnia munkki Dom Perignonille, joka eli vuosina 1638-1715. Hän oli Hautvillersin luostarin kellarimestari, joka legendan mukaan ensimmäisenä onnistui tekemään täysin valkoista viiniä tummista rypäleistä. Perignonin sanotaan keksineen ns. cuve'-periaatteen, eri tiloilta tulevien viinien sekoittamisen keskenään paremman lopputuloksen saamiseksi, vahvempien pullojen sekä Espanjasta peräisin olevan luonnonkorkin käytön.

Katja Malmisen mukaan se, kuuluuko koko kunnia samppanjan kehittämisestä juuri Dom Perignonille, on kyseenalaista. Legendaa pitää yllä pääasiassa Moet & Chandon, joka on 1800-luvulta alkaen omistanut Hautvilliersin tilan.

Samppanjaa valmistetaan ainoastaan Champagnessa

Samppanjaa tehdään vain viinirypäleistä ja ainoastaan Champagnen alueella Ranskassa. Samppanjan ainutlaatuisuus perustuu kolmeen avaintekijään: viileään mannerilmastoon, pieneen ja hajanaiseen alueeseen, jossa maasto on mäkinen ja maaperä kalkkipitoinen sekä kolmeen rypälelajikkeeseen. Samppanjaan saadaan käyttää ainoastaan kolmea rypälelajiketta. Pinot Noir ja Pinot Meunier ovat tummia ja Chardonnay valkoinen. -Monet talot ovat nykyisin lisänneet Chardonnayn osuutta sen raikkauden ja eleganssin vuoksi, kertoo viinikouluttaja Malminen.

Samppanja on todennäköisesti kaikista viineistä monimutkaisin valmistaa. Valmisprosessissa on 12 vaihetta. Yhdenkin epäonnistuminen vaikuttaa selvästi lopputulokseen.

Näin samppanja tarjotaan parhaimmillaan

Samppanja on hyvin herkkä viini, joten sen varastoinnissa, jäähdytyksessä, avaamisessa ja tarjoilussa on otettava lukuisia asioita huomioon. Sen pitää aina saada levätä useita päiviä kuljetuksen ja tarjoilun välillä. Samppanja pitää varastoida viileimpään mahdolliseen paikkaan suoralta valolta suojassa. Samppanja tulee nauttia 8-10-asteisena. Koska se lämpenee nopeasti lasissa, pitää tarjoilulämpötilan olla 6-8 astetta. Helpoin ja paras tapa jäähdyttää samppanja on Katja Malmisen mukaan laittaa pullo jääastiaan, joka on täytetty kylmällä vedellä ja jäillä (puolet/puolet). Jäähtyminen kestää noin puoli tuntia. Pulloa pitää pyöräyttää muutaman kerran jäähdytyksen aikana.

Pullon avaamisessa on omat niksinsä. Jäähdytä oikeaan lämpötilaan (6-8 astetta). Pidä pullo jääastiassa ja poista "folio" sekä rautalankasidos. Ota pullo hellävaraisesti käteesi ja pyyhi vedet pois. Kallista pulloa varoen noin 45 asteen kulmaan ja pidä heikommalla kädellä tiukasti kiinni. Oikea ote: peukalo korkin päällä ja etusormi korkin ympärillä. Kierrä pulloa varovasti vahvemmalla kädellä pohjasta kiinni pitäen. Päästä korkki hitaasti ja varovasti irtautumaan kaulasta. Valmista tarjoillessasi, ettei pullo ole märkä. Pidä kiinni pullon pohjasta, peukalo syvennyksessä. Älä piilota etikettiä pyyhkeeseen, vaan näytä se ennen kaatamista ja kaataessasi vieraillesi. Älä koskaan täytä lasia enemmän kuin 2/3 täyteen. Jos käytät isoja laseja, täytä lasit puoliväliin. Muuten samppanja lämpenee liian nopeasti. On parempi kaataa hiukan vähemmän kerrallaan hieman useammin. Aseta pullo takaisin jääastiaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja