Maailmassa myydään vuosittain 200 miljoonaa pulloa samppanjaa
Samppanjan läpimurto tapahtui Ranskassa 1740-luvulla Ludvig XV:n hovissa. Kerrotaan, että tästä kuuluu erityisansio daameille. -Se on ainoa viini, jota juotuaan nainen säilyy kauniina, sanoi madame de Pompadour. -Samppanja saa silmät säihkymään tekemättä poskia punaisiksi, virkkoi puolestaan madame de Parabere.
Maailmassa myydään vuosittain noin 1500 miljoonaa pulloa kuohuviiniä, joista noin 200 miljoonaa pulloa on samppanjaa. -Suurimpia kuluttajia ovat ranskalaiset itse, suurin vientimaa on Britannia, kertoo viinikouluttaja Katja Malminen. Samppanja tulee latinan tasankoa tarkoittavasta sanasta campania. Champagnen maakunta on saanut siitä nimensä.
Samppanjan kehitti munkki Dom Perignon
Sampanjan kehittämisestä annetaan usein kunnia munkki Dom Perignonille, joka eli vuosina 1638-1715. Hän oli Hautvillersin luostarin kellarimestari, joka legendan mukaan ensimmäisenä onnistui tekemään täysin valkoista viiniä tummista rypäleistä. Perignonin sanotaan keksineen ns. cuve'-periaatteen, eri tiloilta tulevien viinien sekoittamisen keskenään paremman lopputuloksen saamiseksi, vahvempien pullojen sekä Espanjasta peräisin olevan luonnonkorkin käytön.
Katja Malmisen mukaan se, kuuluuko koko kunnia samppanjan kehittämisestä juuri Dom Perignonille, on kyseenalaista. Legendaa pitää yllä pääasiassa Moet & Chandon, joka on 1800-luvulta alkaen omistanut Hautvilliersin tilan.
Samppanjaa valmistetaan ainoastaan Champagnessa
Samppanjaa tehdään vain viinirypäleistä ja ainoastaan Champagnen alueella Ranskassa. Samppanjan ainutlaatuisuus perustuu kolmeen avaintekijään: viileään mannerilmastoon, pieneen ja hajanaiseen alueeseen, jossa maasto on mäkinen ja maaperä kalkkipitoinen sekä kolmeen rypälelajikkeeseen. Samppanjaan saadaan käyttää ainoastaan kolmea rypälelajiketta. Pinot Noir ja Pinot Meunier ovat tummia ja Chardonnay valkoinen. -Monet talot ovat nykyisin lisänneet Chardonnayn osuutta sen raikkauden ja eleganssin vuoksi, kertoo viinikouluttaja Malminen.
Samppanja on todennäköisesti kaikista viineistä monimutkaisin valmistaa. Valmisprosessissa on 12 vaihetta. Yhdenkin epäonnistuminen vaikuttaa selvästi lopputulokseen.
Näin samppanja tarjotaan parhaimmillaan
Samppanja on hyvin herkkä viini, joten sen varastoinnissa, jäähdytyksessä, avaamisessa ja tarjoilussa on otettava lukuisia asioita huomioon. Sen pitää aina saada levätä useita päiviä kuljetuksen ja tarjoilun välillä. Samppanja pitää varastoida viileimpään mahdolliseen paikkaan suoralta valolta suojassa. Samppanja tulee nauttia 8-10-asteisena. Koska se lämpenee nopeasti lasissa, pitää tarjoilulämpötilan olla 6-8 astetta. Helpoin ja paras tapa jäähdyttää samppanja on Katja Malmisen mukaan laittaa pullo jääastiaan, joka on täytetty kylmällä vedellä ja jäillä (puolet/puolet). Jäähtyminen kestää noin puoli tuntia. Pulloa pitää pyöräyttää muutaman kerran jäähdytyksen aikana.
Pullon avaamisessa on omat niksinsä. Jäähdytä oikeaan lämpötilaan (6-8 astetta). Pidä pullo jääastiassa ja poista "folio" sekä rautalankasidos. Ota pullo hellävaraisesti käteesi ja pyyhi vedet pois. Kallista pulloa varoen noin 45 asteen kulmaan ja pidä heikommalla kädellä tiukasti kiinni. Oikea ote: peukalo korkin päällä ja etusormi korkin ympärillä. Kierrä pulloa varovasti vahvemmalla kädellä pohjasta kiinni pitäen. Päästä korkki hitaasti ja varovasti irtautumaan kaulasta. Valmista tarjoillessasi, ettei pullo ole märkä. Pidä kiinni pullon pohjasta, peukalo syvennyksessä. Älä piilota etikettiä pyyhkeeseen, vaan näytä se ennen kaatamista ja kaataessasi vieraillesi. Älä koskaan täytä lasia enemmän kuin 2/3 täyteen. Jos käytät isoja laseja, täytä lasit puoliväliin. Muuten samppanja lämpenee liian nopeasti. On parempi kaataa hiukan vähemmän kerrallaan hieman useammin. Aseta pullo takaisin jääastiaan.
Uusimmat
-
10:39
Tallinkille koronavuodesta jättitappiot ja yli 3 000 työntekijän irtisanomiset
-
10:38
"Operaatio Loppukiri": Suomi siirtyy poikkeusoloihin, kolmen viikon sulkutila alkaa 8.3. – MTV Uutisten erikoislähetys JUURI NYT
-
10:35
MTV kysyi kansalaisilta poikkeusoloista: "Ei kauhean suuri ihme – en sanoisi, että hirveän nopeasti on toimittu"
-
10:31
Koronatartuntojen määrä kasvoi viikossa vain kahdessa EU-maassa enemmän kuin Suomessa – eniten tartuntoja työikäisillä, monin paikoin laajoja tartuntaketjuja
-
10:26
Martina Aitolehti vaalensi hiuksiaan – kommenttikenttään alkoi lävähdellä mielipiteitä: "Tumma on sun tunnusväri"
-
10:25
Suomalaiskolmikko onnistui upeasti MM-sprintin karsinnassa
-
10:16
Kolmen viikon mittainen sulkutila käyttöön maaliskuussa – näin rajoitukset tiukkenevat
-
10:12
Yläkoululaiset siirtyvät etäopetukseen ainakin kolmeksi viikoksi – näin varhaiskasvatus, alakouluopetus ja yo-kirjoitukset järjestetään
-
09:55
Real Madridin tähtipuolustajalla kivinen tie huipulle, ura oli päättyä jo nuorena lääkärin lausuntoon – "Harkitsi jopa amputaatiota"
-
09:42
Altian tulos ja liikevaihto ottivat loppuvuonna kulauksen verran takapakkia – koko vuoden tulos kuitenkin parani selvästi
-
09:40
Pekka Pouta näyttää: Tällainen on paljon puhuttanut MM-hiihtojen sää – korkeimmat lämpötilat huitelevat 20 asteessa
-
09:36
Terrafamen tulos pääsi loppuvuonna plussan puolelle, mutta koko vuoden osalta takkiin tuli yli 10 miljoonaa aiempaa enemmän
-
09:12
Bidenin hallinto julkaisemassa tiedusteluraportin, jonka mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi oli Khashoggin paloittelumurhan takana
-
09:11
SM-liigaottelun jatkoaika alkoi järkyttävällä sähläyksellä – katso, mitä sitten kävi
-
09:10
Redraman Facebook-tili kaapattiin – sivustoa pitää yllä vietnamilainen kauppias
-
09:08
Joka kymmenes suomalaisnuori on somen ongelmakäyttäjä – selvä yhteys lisääntyneeseen oireluun, väsymykseen ja yksinäisyyteen
-
08:53
Tove Janssonin maalaus huutokaupattiin ennätykselliseen hintaan – myyntihinta kipusi yli 100 000 euroon
-
08:50
Täikampaan jäi yhdellä vedolla järkyttävä määrä täitä – vastenmielinen näky saa pääsi kutisemaan: "Miten kukaan voi päästää tilanteen noin pahaksi?"
-
08:43
Parin metrin turvaväli yli 10 hengen tiloissa: Miten uusien rajoitusten käyttöönotto sujui aamun liikenteessä? "Viranomaisella oikeus rajoittaa matkustajien määrää"
-
08:41
Rallitähdille ohjeistus: näin pitää toimia, jos törmää poroon Rovaniemen MM-rallissa
-
Lataa lisää