Mainos

Maailmantalous kasvaa ennätysvauhtia

Täysimittainen osallistuminen globalisaatioon voi komission mukaan kasvattaa EU:n bruttokansantuotetta lähivuosikymmenin pysyvästi kahdeksalla prosentilla.

Maailmantalouden pitkän ajan kasvu on talouslehti Economistin mukaan kiihtynyt globalisaation vauhdittamana historiallisen nopeaksi. Maailman henkeä kohti laskettu bruttokansantuote kasvoi alkuvuosikymmenen aikana 3,2 prosenttia vuodessa eli nopeammin kuin koskaan aiemmin.

Kasvua vetävät nopeasti kasvavat kehitysmaat Kiinan johdolla. Kasvu vähentää köyhyyttä ja lisää hyvinvointia ennen kokemattomalla vauhdilla. Taloushistoria ei tunne toista yhtä voimakasta kasvujaksoa kuin nyt käynnissä oleva uusi globaali supersykli.

Maailman henkeä kohti lasketun tuotannon kasvu on selvästi nopeampaa kuin teollisuusmaiden sodanjälkeisinä kasvun vuosikymmeninä. Silloin kasvu oli keskimäärin 2,9 prosenttia vuodessa.

EU:n komission mukaan globalisaatio tarjoaa mahdollisuuden merkittävään kasvuun ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Täysimittainen osallistuminen globalisaatioon voi komission tutkimuksen mukaan kasvattaa EU:n bruttokansantuotetta lähivuosikymmeninä pysyvästi 8 prosentilla eli 800 miljardilla eurolla vuodessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.