Mainos

Maailmantalouden kasvu hidastuu

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF alensi tiistaina maailmantalouden kasvuennusteen 4 prosenttiin tänä ja ensi vuonna. Yhdysvaltain talouden kasvu jää valuuttarahaston ennusteen mukaan euroaluetta hitaammaksi tänä vuonna ja voi pysyä heikkona useita vuosia.

IMF alensi Yhdysvaltain talouden kasvuennustetta kokonaisen prosenttiyksikön 1,5 prosenttiin. Euroalueen kasvuksi järjestö ennakoi tänä vuonna 1,6 prosenttia. Ensi vuonna Yhdysvaltain kasvu kohoaa 1,8 prosenttiin ja euroalueen kasvu hidastuu 1,1 prosenttiin.

Maailmantalouden kasvunäkymät ovat IMF:n ekonomistien mukaan selvästi heikommat kuin vielä muutama kuukausi sitten arvioitiin. Talous ei katsauksen mukaan kuitenkaan ole menossa taantumaan.

Teollisuusmaiden budjettialijäämät ja velkaongelmat lisäävät IMF:n mukaan kuitenkin taantuman vaaraa. Niiden talouden kehitys riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka julkisen talouden alijäämä- ja velkaongelmat ratkaistaan, varoittavat IMF:n ekonomistit.

Nousevat taloudet kovassa kasvussa

Maailmantalouden suhdannekuva on IMF:n mukaan entistä epäyhtenäisempi. Teollisuusmaiden kasvu on vitkaista ja heikkoa samaan aikaan, kun nousevissa talouksissa on vaarana talouden ylikuumeneminen.

–Yhdysvalloissa heikko kasvu ja uskottavan keskipitkän ajan valtiontalouden tasapainottamissuunnitelman puute heikentävät luottamusta. Eurooppa kamppailee euroalueen reunamaiden velkakriisin aiheuttamien rahoitusmarkkinoiden jännitteiden kanssa, totesi IMF.

Valuuttarahasto laski ennusteita kautta linjan. Suurin lasku oli Yhdysvaltain kasvuarvioissa, 1,0 prosenttiyksikköä tänä vuonna ja 0,9 prosenttiyksikköä ensi vuonna. Euroalueen lukuja laskettiin 0,4 ja 0,6 prosenttiyksikköä kesäkuun ennusteesta.

Maailmankauppa kasvaa IMF:n mukaan tänä vuonna 7,5 prosenttia. Ensi vuonna kaupan kasvu hidastuu 5,8 prosenttiin. Kesäkuusta IMF laski ennustetta 0,7 prosenttiyksikköä ja 0,9 prosenttiyksikköä.

Nousevien talouksien ja kehitysmaiden kokonaistuotanto kasvaa IMF:n mukaan tänä vuonna 6,4 prosenttia ja ensi vuonna hitusen hitaammin. Kiinan talous kasvaa katsauksen mukaan reipasta 9 prosentin vauhtia ja Intian 7–8 prosentin vauhtia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.