Maailmantähdet unohtivat Olympiastadionin uumeniin salaista tietoa Suomesta – päätyi Markku Kanervan käsiin: "Jumankauta!"

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kertoi jalkapallotoimittajien yhdistyksen Pallo-Koplan järjestämässä keskustelutilaisuudessa maajoukkueväen tekemästä löydöstä.

Jalkapallotoimittajia keskiviikkona järjestetyssä keskustelutilaisuudessa tavannut Suomen maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva kertoi muun muassa joukkueensa valmistelemisesta ja pelisuunnitelmien laatimisesta yksittäisiin otteluihin.

Kuvaava esimerkki vastustajien tarkkailun edistyneisyydestä kansainvälisessä jalkapallossa oli edellisten MM-karsintojen Ranska-ottelun jälkeen tehty löytö Olympiastadionin uumenista.

Joku Didier Deschampsin luotsaamasta Les Bleus’sta oli Kanervan mukaan jättänyt Suomea koskevan tarkkailuraportin jälkeensä marraskuussa 2021.

– Sain käsiini Ranskan tekemän paketin meistä. He olivat unohtaneet sen koppiin. Jumankauta, mikä nivaska! Kanerva paljasti ja näytti sormillaan kuvitteellisen paperipinkan paksuutta.

Kanervan mukaan tarkkailuraportissa oli kuvailtu käytännössä kaikki olennainen Suomen maajoukkueen pelaamisesta, kuten avauspelaamisen kuviot ja avainpelaajat tietyissä pelivaiheissa.

Suomen maajoukkue tarkkailee tietysti samaan tapaan vastustajansa, mutta Ranskan taustajoukkojen perinpohjaisuus teki Kanervaan vaikutuksen.

– Siellä oli kaikki erikoistilanteet ja kaikki viimeisen päälle, Kanerva kertoi.

Raportin pieteetti osoitti, etteivät Ranskan kaltaiset huippumaajoukkueet jätä kiveäkään kääntämättä edes piskuisempaa vastustajaa kuten Suomea vastaan.

– Se herätti sen ajatuksen siitä, kuinka tarkkaan muutkin jengit skouttaavat meidät ja löytävät kyllä vahvuudet – mitä uutta me voimme tähän peliin tuoda, mitä siinä heidän raportissaan ei ole?

Kanerva veikkaili, että raportin oli unohtanut pelaaja tai joku joukkueen taustasta. Supertähti Kylian Mbappén tuskin luki kattavaa raporttia aivan kannesta kanteen.

– Riittää varmaan, että hänelle sanoo ohjeeksi juosta ohi meidän puolustajastamme, niin kuin siinä taisikin käydä.

Mbappé iski Ranskan toisen maalin vieraiden 2–0-voitossa ottelusta, jossa Suomella oli vielä teoreettiset mahdollisuudet taistella paikasta Qatarin MM-kisoissa.

Kilpailu Suomen keskikentällä kasvanut

16.1.1022609319
Sparta Prahaan siirtynyt Kaan Kairinen on yksi ehdokkaista avauskokoonpanoon Suomen keskikentällä.

Kanerva ennakoi Pallo-Koplan tilaisuudessa myös Huuhkajien seuraavaa projektia eli EM-karsintaurakkaa, joka alkaa maaliskuun lopussa. Hän tervehti ilolla viimeaikaisia suomalaispelaajien siirtoja ja mainitsi nimeltä muun muassa debyyteissään maalinteossa onnistuneet Oliver Antmanin ja Kaan Kairisen.

Antman siirtyi tammikuussa lainalle Hollannin Groningeniin tanskalaisseurastaan Nordsjällandista. Kairinen puolestaan esiintyi vakuuttavasti uuden seuransa Sparta Prahan keskikentällä.

Kanervan laajan tutkan alla on tällä hetkellä yhteensä 51 suomalaispelaajaa, joiden joukosta hän valitsee kulloisenkin ryhmän karsintaikkunoihin.

Erityisesti parilla pelipaikalla on Suomen maajoukkueessa tällä hetkellä Kanervan näkemyksen mukaan hyvä kilpailutilanne.

– Keskikentälle on paljon hyviä vaihtoehtoja. Riippuu vielä siitä, pelataanko kolmella vai kahdella keskikentän keskustan pelaajalla. Jos pelataan kahdella, kilpailu on entistä kovempi. Toppariosastollekin on mukavasti kilpailua, Kanerva arvioi.

Keskustan pelaajiksi tyrkyllä Glen Kamaran vierelle ovat Rasmus Schüllerin ohella Kaan Kairinen, Anssi Suhonen, Lucas Lingman ja mahdollisesti Rosenborgiin siirtynyt Santeri Väänänen. Hyökkäävämmät Robin Lod, Onni Valakari ja Urho Nissilä taistelevat osittain samoista peliminuuteista.

Kanervan ainainen murheenkryyni on puolestaan ollut Suomen laitapuolustajamateriaalin ohuus ja etenkin oikealla laidalla pelaavien wingbackien puutostila.

Vasemmalla tilanne alkaa olla jo aavistuksen parempi. Kanerva nimesi vakionimien Jere Urosen ja Niko Hämäläisen uusiksi haastajiksi Manchester Cityn lupauksen Tomas Galvezin, HJK:n Tuomas Ollilan ja Ouluun siirtyneen Noah Pallaksen.

Suomi aloittaa EM-karsintaurakkansa maaliskuussa Kööpenhaminassa vieraissa Tanskaa vastaan ja kohtaa heti perään Pohjois-Irlannin Belfastissa.

Kaiken perusteella Kööpenhaminassa 23. maaliskuuta nähdään entisestään nuorentunut huuhkajalauma.

EM-karsintalohkossa pelaavat edellä mainittujen kolmen maan lisäksi myös Slovenia, Kazakstan ja San Marino.

Lue myös:

    Uusimmat