Maailmantähdet poistattavat rintojaan syöpävaaran takia – leikkauksia tehdään myös Suomessa

Monet julkisuudesta tutut naiset, kuten näyttelijä Angelina Jolie, ovat kertoneet poistattaneensa rintansa rintasyövän tai syöpäriskin takia. Tiesitkö, että samaa tekevät myös suomalaisnaiset?

Viime keväänä näyttelijä Angelina Jolie paljasti poistattaneensa rintansa häneltä löydetyn syöpägeenin takia. Saman ratkaisun ovat tehneet myös muun muassa kaksi rintasyöpää läpikäynyt laulaja Anastacia, 45, näyttelijä Christina Applegate, 41, ja rocklegenda Ozzy Osbournen vaimo Sharon Osbourne, 60.

Ehkäiseviä rintojenpoistoleikkauksia tehdään myös Suomessa. Osalta poistetaan myös munasarjat.

– Suomessa ehkäisevien rinnanpoistojen määrä vuodessa on kymmeniä, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin syöpätautien klinikan ylilääkäri Tiina Saarto.

Rintasyövistä on tämänhetkisen tiedon mukaan perinnöllisiä jopa kymmenisen prosenttia. Perinnöllisille rintasyöville on tyypillistä se, että ne tulevat yleensä nuoremmille kuin ei-perinnöllisyyteen liittyvät syövät.

Rintasyöpää voitaisiin ehkäistä

Uusia rintasyöpätapauksia oli 1960-luvulla vuodessa noin tuhat. Puolessa vuosisadassa määrä on nelinkertaistunut.

Yhä useampi rintasyöpään sairastunut parantuu. Sairastuneiden määrä kuitenkin kasvaa jatkuvasti, ja joka kahdeksas suomalainen nainen sairastuu rintasyöpään jossain vaiheessa elämäänsä

– Yksilötasolla syöpää ei ehkä niinkään voi estää, mutta tutkimusten mukaan rintasyöpään sairastuneiden määrää voisi vähentää elintapamuutoksilla. Tällaisia ovat liikunta, vähärasvainen kasvis- ja kalapitoinen ruokavalio ja ylipainon välttäminen, Saarto sanoo.

Rintasyövän yleistymisen länsimaissa selittävät muuttuneet elintavat, hormonikorvaushoidot, perimän muutos, aiempaa harvemmat synnytykset, lasten saannin myöhäisyys ja korkeammat estrogeenipitoisuudet esimerkiksi aasialaisnaisiin verrattuna. Osittainen syy on eliniän nouseminen, koska rintasyöpä on tavallisinta yli 60-vuotiailla.

Kun 1960-luvulla rintasyöpään kuoli puolet, nykyisin viiden vuoden päästä elossa on lähes 90 prosenttia. Syynä ovat muun muassa tietoisuuden lisääntyminen ja aikainen hoitoon hakeutuminen, varhainen diagnostiikka, seulonta, syövän tunnistaminen ja hoitojen kehittyminen.

– Rintasyöpä on vakava asia, mutta enää sitä ei tarvitse pitää niin vaarallisena, Saarto päättää.

Oletko poistattanut rintasi syöpäriskin takia?

Haluatko jakaa kokemuksesi AVA.fi:n lukijoille? Ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen ava@mtv3.fi, jotta voimme haastatella sinua aiheesta.

Voimanlähde-dokumenttielokuva rintasyövästä ja siitä selviämisestä esitetään AVAlla lauantaina 5.10. kello 17. Ohjelma on nähtävissä myös Katsomossa.

Lue myös:

AVA / Leenastiina Simola

Kuvat: Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja