Maailmanpolitiikan professori: Euroopan keskuspankki syynä Kreikan ongelmiin

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki sanoo Huomenta Suomessa Kreikan olevan edelleen maksukykyinen maa. Sen sijaan Euroopan keskuspankin (EKP) politiikka on ajanut maan maksukyvyttömyyteen.

Patomäki sanoo, että velkajärjestelyjen tuloksena Kreikan korkomenot ovat erittäin kohtuulliset.

– Kreikan korkomenot ovat parin miljardin luokkaa. Se on pienehkö summa, jonka pystyy hoitamaan.  Voi sanoa, että Kreikka on maksukykyinen.

Pässinä narussa

Piikkinä Kreikan lihassa on maksukyvyttömyys, joka on Patomäen mukaan suoraa seurausta EKP:n politiikasta.

– EKP on ajanut Euroopassa kahta ohjelmaa, joilla pankkeja rahoitetaan ja rahoitusjärjestelmää tuetaan. Kreikka on suljettu molempien ulkopuolelle sillä perusteella, että EKP ei pidä Kreikkaa maksukykyisenä. Kreikan velankestävyys on hyvällä tasolla, mutta ainoa ongelma on se, ettei Kreikassa ole kasvua.

Tämän seurauksena Kreikka on ajautunut puun ja kuoren väliin. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kuitata velkoja velalla.

– Tukipaketit ja hätärahoitus seuraa siitä, että on olemassa maksueriä, jotka langetetaan maksettavaksi juuri nyt. Niitä varten Kreikalla ei ole rahaa. Kreikka on Kansainvälisen valuuttarahaston ja EKP:n pihtiotteessa, Patomäki sanoo. 

Syrizalle papukaijamerkki

Patomäen mielestä Syriza on toiminut viidessä kuukaudessa niin hyvin kuin suinkin mahdollista. Muun muassa velankantokyky on Kreikassa parantunut. 

– Syriza on toiminut vaikeissa olosuhteissa poikkeuksellisen kyvykkäällä ja poliittisesti viisaalla tavalla. Jokainen ajoitus, siirto, jokainen retorinen kuvio on palvellut tarkoitusta, jota ei ole nähty. Kansanäänestys oli loistavin manööveri.

Patomäki näkee myös eilisen valtiovarainministerivaihdon poliittisesti älykkäänä siirtona.

– Syrizan hallitus haluaa osoittaa, että kaikki mahdollinen on tehty, jotta tie olisi mahdollista sopua varten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja