Maailmanpankki varoittaa: tulossa kaikkien aikojen El Niño

Eri puolilla maailmaa kuivuutta, sateita ja muuta kurjuutta aiheuttavasta El Niño -säärintamasta saattaa olla tänä vuonna kehittymässä vuosisadan pahin, varoitti Maailmanpankki tänään.

El Niñoksi kutsuttu sääilmiö syntyy läntisellä Tyynellämerellä kahdesta seitsemään vuoteen kestävin väliajoin. Se aiheuttaa rankkasateita tai vakavaa kuivuutta eri puolilla maailmaa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tänä vuonna on odotettavissa pahin El Niño 150 vuoteen.

Viljasadot vaarassa

Maailmanpankin ympäristöjohtajan Robert Watsonin mukaan El Niño saattaa laskea rajusti sellaisten maiden kansantuotetta, jotka eivät ole varautuneet viljasadoille aiheutuviin vahinkoihin. Ympäristöjohtaja varoitti, että sadoille voi aiheutua vakavia tuhoja etenkin Etelä-Amerikassa ja Afrikassa, jossa jopa 30 prosenttia normaalia pienemmät sadot ovat mahdollisia.

Kaakkois-Aasiassa El Niñon aiheuttamaa kuivuutta on syytetty Indonesiassa riehuvista metsäpaloista ja niiden aiheuttamasta savusumusta. Kuivuus repii kuitenkin myös Kaakkois-Aasian maiden taloutta. Eräät säätieteilijät ovat yhdistäneet myös Keski-Eurooppaa kesällä koetelleet sateet El Niñoon. Siperiassa taas talven arvellaan muodostuvan ilmiön johdosta erittäin kylmäksi.

Salaperäinen sääilmiö

El Niño -sääilmiö syntyy epäsäännöllisesti, 2-7 vuoden väliajoin läntisellä Tyynellämerellä. Euroopan kokoinen alue meressä lämpenee jopa kuudella celciusasteella. Samalla meren pinta kohoaa, tuulet muuttuvat ja lämpö lähtee liikkeelle jostain Papua Uuden-Guinean pohjoispuolelta kohti Perun rannikkoa. Ilmiö saapuu Peruun yleensä joulun tienoilla, joten ilmiötä nimitetään El Niñoksi kristuslapsen mukaan.

Kukaan ei tiedä, saako ilmiö alkunsa merestä vai ilmakehästä. Siitä tiedetään oikeastaan vain, että kun se havaitaan, se on jo saanut alkunsa läntisellä Tyynellämerellä ja se kulkee aina itään. Tänä kesänä meren lämpötila läntisellä Tyynellämerellä oli korkein 150 vuoteen, jolloin mittaukset aloitettiin.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat