Mainos

Maailmanpankin pääjohtajan lähtölaskenta alkoi

Maailmanpankin pääjohtaja Paul Wolfowitz väitti eilen, että hänellä olisi ollut eettisen komitean lupa korottaa naisystävänsä palkkaa. Eettinen komitea ei ole pankin johtokunnan mukaan edes käsitellyt asiaa.

Maailmanpankin pääjohtajan Paul Wolfowitzin asemaa horjuttava skandaali varjostaa Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston kevätkokouksia. Vaatimukset pääjohtajan erosta kiihtyivät kokousten aattona tänään.

Skandaali paisui, kun selvisi, ettei pääjohtaja ollut saanut pankin eettisen komitean hyväksyntää naisystävänsä palkan tarkistamiseen. Vielä eilen Wolfowitz antoi ymmärtää komitean siunanneen pankin sisäisten ohjeiden vastaisen toimintansa.

Maailmanpankin julkistamien asiakirjojen mukaan Wolfowitzin alaisena työskennellyt Shaha Riza sai toissa vuonna kymmenien tuhansien eurojen palkankorotuksen suoraan pääjohtajan käskystä. Pääjohtajan naisystävä pääsi nauttimaan vauhdikkaasta ylenemistahdistakin ennen siirtymistään Yhdysvaltain ulkoministeriön palvelukseen.

Palkkajunailu asettui irvokkaaseen valoon viimeistään, kun pankin työntekijät muistuttivat Maailmanpankin tehtävänä olevan köyhien asian ajamisen. Ammattiliitto luonnehti Wolfowitzin toimia Maailmanpankin luottamuksen kannalta tuhoisiksi ja vaati pääjohtajaa eroamaan.

Wolfowitz pyyteli anteeksi "virhettään" ja vakuutti kantavansa täyden vastuun teostaan. Vielä tänään pääjohtajan kohtalo ei ratkennut, sillä hätäkokousta pitänyt pankin johtokunta lykkäsi päätöksentekoaan.

Asialistalla IMF:n uudistukset

Skandaalin puimista jatketaan takuuvarmasti jo viikonloppuna, kun maailman talouspäättäjät kokoontuvat Maailmanpankin ja sen sisarorganisaation IMF:n kevätkokouksiin. Luvassa on myös pitkällisempien kiistojen setvimistä, sillä asialistalla ovat IMF:n uudistamisen yksityiskohdat.

Jäsenmaat ovat jo pitkään hakeneet mallia valuuttarahaston vallanjaon uudistamiseksi. Syksyllä kehitysmaiden äänivaltaa kasvatettiin hieman, mutta nyt EU:n ja Yhdysvaltain äänivallasta pitäisi pystyä lohkaisemaan osa Kiinan ja muiden nousevien talousmahtien hyväksi.

Talousministerit joutuvat pohtimaan myös vaihtoehtoisia tulonlähteitä korkotulojaan menettäneelle IMF:lle. Rahaston alijäämän odotetaan lähivuosina paisuvan jättimäiseksi, kun kehitysmaat ovat hyvän talouskasvun turvin pystyneet maksamaan lainojaan ennakkoon.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.