Maailmankuulu Moore saapui Suomeen

Maailmankuulun kuvanveistäjän Henry Mooren töitä on saatu esille Didrichsenin taidemuseoon Helsinkiin. Näyttelyn aiheena on Henry Moore ja arkkitehtuuri. Ne liittyvät kiehtovalla tavalla toisiinsa.

Arkkitehtuuti on sidottu aiheeseen, koska näyttelyn pienoisveistosten malleista usein syntyi kolossimaisia patsaita metropolien aukioille, kun Moore suurensi työnsä kaupunkien keskustoihin.

Huippuarkkitehdit himoitsivat kuvanveistäjän teoksia, koska ne sopivat hyvin heidän suunnittelemiinsa moderneihin ympäristöihin. He eivät kuitenkaan voineet tilata mieleisiään veistäjältä. Moore ei halunnut olla arkkitehtien apuri,tilaustöiden toteuttaja tai modernin arkkitehtuurin koristelija. Arkkitehtien piti tulla Mooren studioon ja valita pienoismalleista sopivimmat, joiden mukaan Moore veisti teokset suurina.

Näyttelyssä on pienoismalleja ja kuvia paikoista, joihin mallit on toteuttu jättipatsaiksi Moore teki veistoksia mm. Roomaan, San Fransiscoon, Lontooseen, Singaporeen, Pariisin, Firenzeen ja Torontoon.

Kaiken takana on ystävyys

On poikkeuksellista, että pieni pohjoisen taidemuseo esittelee 1900-luvun kuuluisimman kuvanveistäjän näyttelyn. Kaikki juontaa 1960-luvulle, jolloin Henry Moore sekä Gunnar ja Marie Louise Didrichsen ystävystyivät.

Suomalainen arkkitehti Viljo Revell suunnitteli taidegalleristeille talon Helsingin Kuusisaareen ja sanoi, että se on täydellinen vasta, kun pihalla on hänen ystävänsä Henry Mooren veistos.

Lepäävä hahmo jalustalla oli Didrichsenien ensimmäinen työ Moorelta.

Heidän välilleen syntyi pitkä ystävyys, jonka aikana Didrichsenit hankkivat viisitoista Mooren veistosta. Nyt ne ovat pohjana nyt nähtävälle näyttelylle.

Kuuluisin Didrichsenin kokoelmista on ehkä marmorinen Jousimies, jolla on oma tarinansa. Suomalainen arkkitehti Viljo Revell suunnitteli modernin keskustan Torontoon ja etsi aukiolle veistosta. Hän tuli Mooren studioon etsimään sopivaa ja ihastui Jousimieheen, jonka hän halusi suurennettuna ja pronssisena Torontoon. Onnettomuudeksi Revell kuoli seuraavana päivänä tapaamisesta.

Moore toteutti kuitenkin ystävänsä toiveen ja veisti pronssisen Jousimiehen Toronton keskustaan. Myös Gunnar ja Marie Louise Didrichsen ihastuivat Jousimieheen ja lähestyivät Henry Moorea. Mutta Moore oli myynyt jo pronssiset pienoismallinsa.Hän oli kuitenkin tehnyt marmorisen mallin aiheesta, kuten hän aina teki rakkaimista töistään. Marmoriset oli tarkoitetut vain hänelle itselleen. Niin suuri oli kuitenkin ystävyys Didrichseneihin, että marmorinen Jousimies on nyt Villa Didrichsenissä. Se on on yksi hienoimpia Mooren töitä.

Lue myös:

    Uusimmat