Mainos

Maailmankuulu kirurgi välttyy syytteiltä – epäiltiin käyttäneen potilaita kohumenetelmänsä koekaniineina Ruotsissa

Kolme tähtikirurgi Paolo Macchiarinin potilasta kuoli Ruotsissa oltuaan tämän operoitavana. Nyt tapausten rikostutkinta on keskeytetty. Asiasta kertoo Expressen. Syyttäjä Jennie Nordinin mukaan näyttö Macchiarinia vastaan ei riitä.

Macchiarini on saavuttanut kansainvälistä kuuluisuutta elinsiirtokirurgina ja kantasolututkijana. Hän on käyttänyt elinsiirroissaan potilaan omista kantasoluista kasvatettuja henkitorvia. Maccherini on toiminut vierailevana tutkijana Karoliinisessa instituutissa ja kirurgina Karoliinisessa yliopistosairaalassa Tukholmassa.

Nyt tutkitut tapauksen tapahtuivat vuosina 2011-12 Karoliinisessa yliopistosairaalassa. Kolme Macchiarinin operaatiossa keinotekoisen henkitorven saanutta potilasta kuoli ja Macchiarinia syytettiin riittämättömästi tutkittujen menetelmien käytöstä leikkauksissa.

Viime vuonna SVT esitti kolmiosaisen Macchiarinista kertovan dokumenttisarjan, jossa Macchiarinin väitettiin käyttäneen kuolevia potilaita koekaniineina.

Potilaiden kuolemat johtivat myös rikostutkintaan. Macchiarinia epäiltiin törkeistä kuolemantuottamuksista ja törkeistä ruumiinvammantuottamuksista.

– Emme voi vahvistaa, että rikos olisi tapahtunut. Tämä johtuu siitä, että emme voi osoittaa, että muulla menetelmällä tehty leikkaus olisi suurella todennäköisyydellä johtanut toisenlaiseen lopputulokseen, syyttäjä Nordin sanoi.

Macchiarini on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä. Hän sanoo asianajansa välityksellä olevansa tyytyväinen päätökseen luopua tutkinnasta. Asianaja kertoo myös, että Maccherini haluaa nyt rauhassa tutustua päätökseen, eikä kommentoi asiaa tällä hetkellä enempää.

Macchiarinia on sanottu karismaattiseksi visionääriksi, joka kuitenkin ryhtyy helposti riitelemään eri mieltä olevien kanssa. Itse hän on kuvaillut itseään "hulluksi tutkijaksi".

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.