Mainos

Maailman vanhimmat samppanjapullot on nostettu merenpohjasta

Ahvenanmaalla hylystä löydetyt maailman vanhimmat samppanjapullot on nostettu merenpohjasta. Ensimmäiset pullot nostettiin MTV3:n saamien tietojen mukaan viime torstaina.

Ahvenanmaalainen sukeltaja Christian Ekström löysi heinäkuussa haaksirikkoutuneesta hylystä noin 70 vanhaa pulloa täynnä nestettä. Hän toi sukelluksellaan yhden pullon ylös. Ekström maistoi sen sisällä ollutta nestettä ja totesi sen olevan samppanjaa. Juoma on pullotettu 1700-luvun lopussa ja sen uskotaan olevan maailman vanhinta samppanjaa.

Ekströmin mukaan samppanja maistui makealle ja maussa oli ripaus tammea.

Nosto oli iso operaatio

Vanhojen samppanjapullojen nostaminen laivanhylystä oli iso operaatio. Viime viikolla uutisoitiin, että nosto maksaa Ahvenanmaan maakuntahallitukselle noin 80 000 euroa.

MTV3:n saamien tietojen mukaan pullojen koesukellukset aloitettiin viime keskiviikkona. Sukeltajat sukelsivat ensin muutamien pulloja yksittäin testatakseen, että menetelmä toimii, eivätkä pullojen korkit pääse avautumaan nostettaessa.

Torstaina monen hengen asiantuntijaryhmä oli valmis aloittamaan ensimmäisen pullolastin nostamisen. Mukana oli muun muassa Ahvenanmaan maakuntahallituksen edustajia, useita sukeltajia, museon konservoija ja Christian Ekström, joka löysi ensimmäisen shmppanjapullon.

Sukeltajat laskeutuivat ensin noin 45 metriä alas merenpohjaan tyhjän pullolaatikon kanssa. Tämän jälkeen kaksi tai kolme sukeltajaa etsivät pullot ja toivat ne laatikolle. Laatikon luona päivysti koko ajan yksi sukeltaja, joka sitoi pullonkorkit nippusiteillä ja varmisti näin, etteivät korkit pääse aukeamaan noston yhteydessä.

Yhteen laatikkoon mahtui 12 pulloa. Kun laatikko oli täynnä, se vinssattiin ylös pieneen veneeseen. Laatikon noustessa pintaan se vietiin isommalle alukselle, jossa asiantuntijaryhmä odotti pulloja.

"Tuoksuu samalta kuin ensimmäinen"

Pullojen ympärillä kävi kova kuhina. Moni halusi haistella pulloja.

- Tämä tuoksuu samalta kuin ensimmäinen pullo, jonka löysin, sanoi Ekström.

Kun pullot saatiin ylös, museon konservoija poisti pulloista nippusiteen ja laittoi pullojen ympärille teipit, jotta pullot eivät poksahda auki.

Tämän jälkeen pullot laitettiin märkiin rätteihin, jotta ne pysyisivät kylminä. Pullot kuljetettiin säilytettäviksi maihin, salaisen paikan kylmiöön.

Käyttö vielä epäselvää

Mitä pulloille tapahtuu seuraavaksi, on vielä epäselvää. Pullot kuuluvat Ahvenanmaan maakuntahallitukselle, joka mitä ilmeisemmin myy pullot eteenpäin.

Kesällä arvioitiin, että hyvin säilyneen pullon arvo voi nousta jopa 50 000 euroon. Pulloja nostamassa ollut ranskalainen samppanja-asiantuntija haluaisi päästä pulloihin käsiksi.

- On vielä mysteeri, miten pulloja käytetään. Toivon, että osa pulloista avataan ja pääsemme selvittämään niiden mysteerin. Odotan kovasti, että pääsen maistamaan juomaa, sanoo viiniasiantuntija Francois Hautekeur Veuve Cliquotilta.

Pulloista tuli kinaa

Ennen nosto-operaatiota pulloista ehti tulla jo kinaa. Ahvenanmaan merihistoriallinen seura ja samppanjalöydön julkistanut sukeltaja Ekström kiistelivät kesällä siitä, kuka löysi Ahvenanmaan samppanjahylyn ensin.

Ahvenanmaan merihistoriallisen seuran mukaan he selvittivät hylyn sijainnin jo kolme vuotta sitten. Seuran mukaan Ekström kuuli paikasta vasta vuosi sitten. Seura ei kuitenkaan tiennyt laivassa olevan samppanjaa.

Ekström puolestaan piti naurettavana väitettä, että hän olisi pihistänyt tiedon seuralta. Hän kertoi kesällä, että ei salannut mitään ja sattui vain sukeltamaan hylkyyn ensin. Hylyn sijainti ei ollut salaisuus.

Kommentointimahdollisuus on poistettu asiattomien viestien vuoksi

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.