Mainos

Maailman väkiluku laskuun 70 vuoden kuluttua?

Maailman väkiluku saattaa kääntyä laskuun 70 vuoden kuluttua. Näin ennustaa itävaltalainen tutkimuslaitos IIASA. Tämän ennusteen mukaan maapallolla olisi enimmillään 9 miljardia ihmistä.

Kansainvälinen tutkimuslaitos IIASA ennustaa kuitenkin, että todennäköisesti väestönkasvu olisi kääntymässä laskuun 70 vuoden kuluttua. Siihen mennessä väkiluku nousisi nykyisestä noin 6 miljardista 9 miljardiin. Alueelliset erot väestönkehityksessä ovat nyt ja tulevaisuudessa suuria.

- Itä-Euroopassa näkyy jo väkiluvun lasku ja se tulee jatkumaan. Afrikan väkiluku taas kasvaa yhä nopeammin, jopa kaksinkertaistuu, väestöntutkimusohjelman johtaja Wolfgang Lutz IIASA tutkimuslaitoksesta kertoo.

IIASA:n tutkimuksen mukaan lapsiluku kuitenkin laskee hiljalleen myös kehitysmaissa. Samaan aikaan väestön elinikä nousee parilla vuodella vuosikymmenessä. Väestön vanhenemisesta tulee maailmanlaajuinen ongelma. 50 vuoden kuluttua viidennes maailman väestöstä on yli 60-vuotiata, Japanissa jopa yli puolet vuosisadan loppuun mennessä.

- Euroopassa puhumme jo väestön ikääntymisen ongelmasta, mutta kehitysmaissa se on vielä pahempi, sillä siellä ei ole yhtä hyvää sosiaaliturvaa, Lutz kertoo.

Ennuste ulottuu sadan vuoden päähän ja siihen mahtuu monia kysymyksiä. Paljonko siirtolaisuus lisää teollisuusmaiden väkimäärää ja paljonko Aids-epidemian leviäminen vähentää Afrikan väkilukua? Suomalaisasiantuntijan mukaan ennusteita voisikin tehdä vain 30 vuodelle.

-Elinajanodotteen pitkäaikainen kasvu tuntuu minusta mahdottomalta, sillä kyllähän ihminen on ikäänkuin biologinen olio, joka ei voi elää ikuisesti ja tämä katto alkaa tulla minun käsittääksen ennen pitkää vastaan, professori Tapani Valkonen Helsingin yliopistolta kertoo.

Suomen väkiluku lienee huipussaan parinkymmenen vuoden kuluttua ja jäänee alle 5,5 miljoonan.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 28.05.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.