Mainos

Maailman tupakaton päivä tänään

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut toukokuun viimeisen päivän tupakattomaksi päiväksi.

Tänään vietetään Maailman tupakatonta päivää. Maailman terveysjärjestön WHO:n teemapäivänä internetissä käynnistyy uusi tukiohjelma, joka auttaa tupakoinnin lopettajaa pääsemään eroon nikotiiniriippuvuudesta.

Tukiohjelma liittyy Euroopan unionin maaliskuussa 2005 käynnistämään HELP - Elä ilman tupakkaa -kampanjaan.

Tukiohjelma löytyy osoitteesta www.help-eu.com. Tukiohjelmaan rekisteröityneet saavat säännöllisesti sähköpostiviestejä, jotka kannustavat tupakoinnin lopettamiseen. Kahdessa kuukaudessa viestejä tulee yhteensä 25.

Yhä useampi EU-maa kieltää ravintolatupakoinnin

Yhä useampi Euroopan maa kieltää tupakoinnin ravintoloissa joko kokonaan tai osittain. Suomi pidentää polttamisen kokonaan kieltävien maiden listaa perjantaina. Täysi kielto on voimassa jo Irlannissa, Norjassa, Ruotsissa, Skotlannissa ja Walesissa.

Englanti liittyy joukkoon heinäkuussa. Englannin laki kieltää Irlannin tavoin sauhuttelun kaikilla työpaikoilla, eikä sisätiloihin saa enää rakentaa minkäänlaisia tupakointikoppeja.

Kokemukset ravintoloiden ja baarien tupakointikielloista ovat olleet enimmäkseen positiivisia. EU:n viime viikolla julkaiseman mielipidekyselyn mukaan irlantilaisista peräti 95 prosenttia tukee kieltoa ravintoloissa ja 92 prosenttia baareissa ja pubeissa. Ruotsalaisista puolestaan 93 prosenttia tukee ravintoloiden ja 88 prosenttia baarien kieltoa.

Samassa kyselyssä suomalaisistakin selvä enemmistö kallistui rajoitusten kannalle.

Lista pitenee Euroopassa edelleen, sillä Ranska kieltää kaiken kahvila- ja ravintolatupakoinnin ensi vuoden alussa. Edessä on suuri kulttuurinmuutos, sillä ranskalaisista kolmannes polttaa.

Myös Slovakiassa ja Tshekissä on tehty vastaavia aloitteita, mutta ne eivät ole vielä menneet läpi parlamenteissa.

EU-komissio on kannustanut jäsenmaita kieltoihin, mutta ei ole toistaiseksi tehnyt esityksiä koko unionia koskevista rajoituksista.

Belgian osittaiskiellolla epätoivotut seuraukset

Osittaisia kieltoja on voimassa muun muassa Liettuassa, Tanskassa, Italiassa ja Kyproksessa. Näissä maissa polttaminen on esimerkiksi kielletty ruokaravintoloissa tai pinta-alaltaan riittävän suurissa baareissa.

Rajoitukset ovat kuitenkin paikoin aiheuttaneet myös outoja seurauksia. Belgiassa tupakointi kiellettiin vuoden alussa ravintoloissa, joiden liikevaihdosta yli kolmannes tulee ruokatarjoilusta. Tämä on aiheuttanut ongelmia ravintolabaareille, jotka juuri ja juuri ylittivät rajan ja joiden asiakkaat ovat karanneet naapuripubeihin.

Lisäksi tupruttelu saa yhä jatkua paikoissa, jotka tarjoilevat vain "kevyttä" syötävää. Sellaiseksi kelpaavat esimerkiksi pastat, pizzat makkarat ja hampurilaiset, mutta eivät esimerkiksi ranskanperunat. Ravintola-ala on pitänyt lakia epäreiluna ja syrjivänä.

Monet puolueet haluavat korjata tilanteen laajentamalla kiellon kaikkiin baareihin. Enemmistö belgialaisista tukee ajatusta.

(MTV3-STT)

Lue myös kotimaan uutinen:

(Kymmenen Uutiset 30.05.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.