Mainos

Maailman teatteripäivää juhlitaan tänään

Eri puolilla maailmaa vuodesta 1961 vietetyn teatteripäivän ohjelmaan kuuluu muun muassa juhlanäytäntöjä sekä teatteripäiväjulistus.

Maailman teatteripäivää vietetään tänään. Päivän viettoon liittyy eri maissa erilaisia juhlallisuuksia, kuten liputusta, palkintojen jakoja, juhlanäytäntöjä, gaalailtoja ja avoimia ovia. Lähes kaikkialla ohjelmaan kuuluu teatteripäiväjulistus, joka luetaan myös Suomen teattereissa ennen esitysten alkua.

Tänä vuonna teatteripäiväjulistuksen on kirjoittanut sheikki Sultan Bin Mohammed Al Qasimi, joka on Arabiemiirikuntien korkeimman neuvoston jäsen ja Sharjahin kaupungin kuvernööri. Hän on kirjoittanut useita historiallisia teoksia ja opettanut yliopistoissa. Hänet on myös palkittu Unescon ihmisoikeusmitalilla työstä lasten koulutuksen hyväksi. Teatterin sheikki löysi jo nuorena.

- Olin mukana kirjoittajana, ohjaajana ja näyttelijänä eräässä poliittisessa näytelmässä, joka sai viranomaiset raivoihinsa. Kaikki irtain takavarikoitiin ja teatteri suljettiin silmieni edessä. Mutta teatterin henkeä eivät sotilaiden saappaat onnistuneet murskaamaan. Tuo henki löysi turvapaikan sydämestäni ja sai minut tajuamaan teatterin voiman. Ymmärsin, kuinka suuri voi teatterin vaikutus olla, etenkin heihin, joille suvaitsevaisuus on vierasta, Sultan Bin Mohammed Al Qasimi kirjoittaa.

Kansainvälinen teatteri-instituutti ITI perusti Maailman teatteripäivän Arvi Kivimaan aloitteesta vuonna 1961. Päivää juhlitaan kaikissa ITI:n noin 90 jäsenmaassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.