Maailman syntyä tutkitaan massiivisella grid-verkolla

Eurooppalaisen ydintutkimusorganisaatio CERN on käynnistänyt tutkimusprojektiin, jolla pyritään ymmärtämään aineen luonnetta ja maailmankaikkeuden syntyä selittävää alkuräjähdysteoriaa uudella tavalla. Projektia varten rakennetaan massiivinen grid-tietokoneverkko, jonka avulla tuotettuja ennätyksellisen suuria tietomääriä hallitaan IBM:n StorageTank -tietojenhallintatekniikalla.

Storage Tank yhdistää eri valmistajien laitteilla ja fyysisesti eri paikoissa sijaitsevan tiedon yhdeksi kokonaisuudeksi. IBM ja CERN aikovat yhdessä laajentaa tekniikkaa siten, että ympäri maailmaa sijaitsevat tutkijat pääsevät käsiksi tutkimusprojektissa tuotettuun ennätyssuureen tietomäärään sijainnistaan riippumatta.

Projektin tutkijat pyrkivät jäljittelemään alkuräjähdystä ja sen jälkeisiä hetkiä CERN-laboratoriossa Sveitsissä vuonna 2007 käynnistettävällä hiukkaskiihdyttimellä. Grid-verkkoa ja Storage Tank -tekniikkaa tarvitaan kiihdyttimen vuosittain tuottamien useiden miljardien gigatavujen datamäärän tallentamiseen ja hallitsemiseen.

CERN:in ja hankkeeseen osallistuvat tietotekniikkayritykset testaavat ja kehittävät Grid-verkossa käytettäviä järjestelmiä ja laitteita yhteistyössä. Vuoteen 2005 mennessä yhteenliittymän arvioidaan pystyvän käsittelemään miljoonan gigatavun datamäärää, mikä vastaa 1,5 miljoonalle Cd-rom-levylle tallennettua tietoa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat