Mainos

Maailman suurin matkustajakone teki ensilentonsa

Airbus A380 -koneen ensimmäinen koelento kesti lähes neljä tuntia. Edessä on vielä 2500 testituntia ennen lentokoneen luovuttamista tilaajalle.

Maailman suurin matkustajakone, Airbus A380, on tehnyt ensimmäisen virallisen lentonsa. Lähes neljä tuntia kestänyt neitsytlento sujui erittäin hyvin.

Kone lensi kolme tuntia ja 50 minuuttia Lounais-Ranskan ja Pyreneiden vuoriston yllä eri nopeuksilla testaten koneen valmiuksia ennen kuin se laskeutui pehmeästi takaisin Toulousen kentälle.

-Nousu oli aivan täydellinen ja koneen hallinta sujui aivan yhtä hyvin kuin lentosimulaattorissa, kertoi toinen koneen ohjaajista, Jacques Rossay.

Koneessa suomalaisia osia

Sääkin suosi superjumbon ensimmäistä matkaa. Aurinkoiselle Toulouse-Blagnacin lentokentälle oli kokoontunut yli 40 000 hurraavaa katsojaa seuraamaan 73-metrisen jättiläisen nousua taivaalle. Ääntä nopeampi Concorde-kone teki neitsytmatkansa samalta kentältä vuonna 1969.

Valtavaan lentokoneeseen mahtuu penkkien sijoittelusta riippuen 555-853 matkustajaa. Hintaa koneelle kertyy varustelusta riippuen 202-220 miljoonaa euroa.

Neitsytmatkalla koneen kyydissä oli tosin vain kuusihenkinen miehistö ja 20 tonnia erilaisia tietokoneita ja mittalaitteita. Laitteilla mitattiin yli kuuttatuhatta erilaista koneen rakenteisiin ja ohjattavuuteen liittyvää arvoa.

Uudella koneella on määrä lentää liki 2500 testituntia, ennen kuin ensimmäinen Airbus A380 toimitetaan Singapore Airlines -yhtiölle ensi vuonna. Ensimmäinen varsinainen reittilento suuntautuu Singaporesta Lontooseen vuoden 2006 jälkipuoliskolla.

Airbus on jo myynyt 154 konetta yhteensä 15 asiakkaalle.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

(27.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.