Mainos

Maailman pörssiromahdus pelättyä hillitympi

Maailman pörssikeskukset kokivat tiistaina suurimman romahduksen kymmeneen vuoteen. Järkytys pörssimarkkinoilla ei kuitenkaan ollut yhtä suuri kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin koettiin edellinen romahdus.

Aasiasta virinnyt pörssikurssien laskuaalto saavutti tiistaina Euroopan pörssit, joissa kurssit laskivat heti kaupankäynnin alettua 6-10 prosenttia.
Edelliskerran vastaavanlainen kurssimyllerrys koettiin vuonna 1987 ja sitä ennen vuonna 1929.
New Yorkissa osakekauppa lopetettiin maanantaina etuajassa ennätyksellisen kurssien laskun takia, mutta kurssit jatkoivat edelleen laskuaan tiistaina, kun pörssi iltapäivällä Suomen aikaa avattiin. Myöhemmin kurssit kuitenkin jälleen hieman nousivat. Moskovan pörssissä kaupankäynti keskeytettiin tiistaina kolmeksi tunniksi sijoittajien oikeuksien turvaamiseksi.

Saksassa "ohimenevä paniikki"

Saksan pörssissä tärkeimpien osakkeiden arvoa mittaava DAX-indeksi romahti aamulla 10 prosenttia, mutta lasku tasaantui päivän kuluessa.
Saksalaiset asiantuntijat arvelivat kuitenkin, että kyseessä oli "ohimenevä paniikki", joka ei lopulta vaikuta Saksan talouden perusteisiin.
Commerzbank muistutti siitä, ettei osakeomistus ole Saksassa levinnyt yhtä laajalle pohjalle kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, joten romahduksen vaikutukset pysyvät vähäisinä.
Romahduksesta arveltiin Saksassa olevan myös hyötyä: sen odotetaan vakauttavan korot alhaiselle tasolle.

Britanniassa "lievä järistys - vain muutama uhri"

Lontoon pörssivälittäjien mukaan tilanne ei tiistaina muistuttanut vuonna 1987 koettua paniikkia - alkuviikon tapahtumia kuvailtiin lieväksi maanjäristykseksi, joka on vaatinut vain muutaman uhrin. Kymmenen vuotta sitten romahdus yllätti heidän mukaansa markkinat täysin. Tällä kertaa oltiin taas osattu odottaa, että kursseissa tapahtuu jonkinlainen "korjaava muutos".
Jotkut asiantuntijat kuvailivat alkuviikon kurssimuutoksia romahduksen sijaan terveelliseksi mullistukseksi, joka asettaa kurssit niiden oikeille tasoille.
Morgan Stanley -yhtiön markkina-asiantuntijan Ben Funnelin mukaan tilanne Euroopassa ei kuitenkaan ollut vielä tiistaina ohi, vaan kurssien laskua oli odotettavissa vielä myöhemmin viikolla. Funnelin mukaan erityisesti Ruotsin, Saksan, Hollannin ja Espanjan pörssien asema oli haavoittuva.

Romahduksen taustalla epäluottamus "tiikeritalouksiin"

Pörssiromahduksen syyt juontavat asiantuntijoiden mukaan heinäkuuhun, jolloin valuuttaspekuloijat menettivät uskonsa Aasian ns. "tiikeritalouksiin". Tämän seurauksena Thaimaan, Indonesian, Filippiinien ja Malesian valuuttojen arvo laski ja lokakuun pörssiromahduksen aihio oli luotu.
Tiistaina Kaakkois-Aasian valuutat näyttivät kuitenkin pitävän pintansa, kun sen sijaan Yhdysvaltain dollarin arvo heikkeni rajusti. Sijoittajat myivät dollareitaan ja ostivat sen sijaan paikallisia valuuttoja loiventaen näin niiden laskua.
Vaikka Kaakkois-Aasian valuutat kipusivat tiistaina pohjalukemistaan, asiantuntijoiden mukaan heilahteluja myös Aasian markkinoilla oli odotettavissa vielä myöhemmin viikolla.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.