Mainos

"Maailman paras tenori" teki ensiesiintymisensä Turussa

Maailman parhaaksi tenoriksi ja oopperan supertähdeksi kutsuttu saksalainen Jonas Kaufmann teki tänään ensiesiintymisensä Turun musiikkijuhlien varaslähtökonsertissa.

Kaufmann tulkitsi tunteikkaita aarioita suurilta oopperasäveltäjiltä, muun muassa Puccinilta, Verdiltä ja Wagnerilta. Hän laulaa vain hallitsemillaan kielillä, sillä ilman kielen ymmärrystä ei voi syntyä omaa tulkintaa.

Kaufmann puhuu erityisellä lämmöllä italialaisesta oopperasäveltäjästä Giacomo Puccinista, joka ihmisluonnon suvereenina tuntijana hallitsi  henkilökuvauksen ja tunneskaalan.

– Toinen italialainen Giuseppe Verdi tarjoaa pohjamateriaalin, josta kukin taiteilija voi vapaasti rakentaa oman yksilöllisen näkemyksensä teoksesta. Mutta Puccini antaa kaiken valmiina, hänen teostensa kanssa on todella kamppailtava, jotta niistä saisi oman näköisiään, Kaufmann sanoo.

Nykyooppera kiinnostaa tähtitenoria, mutta se ei kiinnosta suurta yleisöä. Ajankäyttösyistä hän luultavasti aikookin pitäytyä klassisissa oopperoissa, joita on mahdollista esittää eri estradeilla. 

"25-vuotiaana olin aivan hukassa laulamisen kanssa"

Miten käy oopperalaulajan instrumentin, oman äänen, kun ikää tulee lisää?

– En ole viime vuosina huomannut radikaaleja muutoksia, mutta totta kai kehoni muuttuessa muuttuu myös ääneni. Sitä voisi verrata urheiluun, Kaufmann sanoo.

Hän kertoo olleensa muutama päivä sitten Wimbledonissa seuraamassa miesten tenniksen loppuottelua Djokovic vastaan Federer. Federer, joka on tenniksenpelaajaksi jo aika vanha, pärjäsi mainiosti kokemuksensa ansiosta.

– Sama pätee oopperalaulajiin. 25-vuotiaana olin aivan hukassa laulamisen kanssa. Minulla ei ollut näyttämökokemusta ja hermoilin koko ajan. Ikä ja kokemus opettivat minut rentoutumaan, nauttimaan näyttämöllä olosta. Tämä huomio auttaa myös hyväksymään ikääntymisen ensimmäiset merkit, hän nauraa.

Kenraaliharjoituspäivä sattui olemaan Kaufmannin syntymäpäivä. Jyväskylä Sinfonia yllättikin 45 vuotta täyttäneen laulajan onnittelusävelin.

Taiteen eteen ponnisteltava

Maailmantähteyttään Kaufmann pitää etuoikeutena, onhan hän saanut kiertää maailman merkittävimmät oopperatalot New Yorkin Metropolitanista Milanon La Scalaan. Samalla tavallisesta elämästä on tullut hetki hetkeltä vaikeampaa. Kiireet ja esiintymiset lisääntyvät, kalenteri on täyttynyt vuosiksi eteenpäin.

Tähtitenorin työ ei ole pelkkää näyttämötyöskentelyä: on näyttäydyttävä mediassa, käteltävä sponsoreita ja poliitikkoja, sillä ooppera on hyvin kallis taidemuoto.

– On ponnisteltava paljon, jotta saisi tilaisuuksia luoda lisää kaunista taidetta, sanoo Jonas Kaufmann.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.