Mainos

Maailman päästöt kasvavat

Maailman hiilidioksidipäästöt kasvavat. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on tällä hetkellä kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla.

Vajaa kuukausi sitten Kansainvälinen energiajärjestö IEA varoitti, että päästöt kasvavat edelleen, koska riippuvuus fossiilisista energianlähteistä ei ole vähentynyt. Energiankulutus on kasvussa erityisesti Kiinassa. Järjestö varoitti, että ilmastonmuutosta ei tällä päästöjen kasvutahdilla pystytä rajoittamaan kahteen asteeseen. Uhkana on ilmaston lämpeneminen jopa 3-6 asteella.

Maailman suurin hiilidioksidipäästäjä on Kiina ja kakkosena tulee Yhdysvallat. Kolmannella sijalla oli viime vuoden päästölukujen perusteella Euroopan Unioni. Yksittäisistä maista kolmanneksi suurin päästäjä on Intia. Suurimpien päästäjien sitoutuminen päästövähennyksiin olisikin tärkeää, mutta tällä hetkellä sekä Kiina että Yhdysvallat ovat haluttomia sitoutumaan päästöjensä pienentämiseen. EU sen sijaan on valmis nostamaan päästövähennystavoitettaan, jos muut maat sitoutuvat samaan.

Kehittyviin talouksiin kuuluvat Kiina ja Intia ovat niin suuria päästäjiä, että ilmastoneuvotteluissa kysytään aiheellisesti, miksi niitä pitäisi kohdella samalla tavalla kuin köyhimpiä kehitysmaita.

Tulevaa ilmastosopimusta yritetäänkin rakentaa siltä pohjalta, että myös nopeimmin kehittyville maille asetettaisiin päästövähennystavoitteita. Ne olisivat kuitenkin pienempiä kuin teollisuusmaiden tavoitteet. Teollisuusmaiden pitäisi vähentää päästöjään 25-40 prosentilla ja kehitysmaiden 15-30 prosentilla, jotta ilmastonmuutos voitaisiin pysäyttää kahteen asteeseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.