Maailman merien kalakanta uhkaa ehtyä vuoteen 2050 mennessä

Science-lehdessä olleen tutkimuksen mukaan liiallinen kalastus ja merien saastuminen uhkaavat nopeuttaa valtamerien eläinlajien tuhoutumista.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on vaatinut, että 40 prosenttia maailman meristä on julistettava suojelualueiksi, jotta maailman kalakannoista säästyisi seuraaville sukupolville edes rippeet.

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan kala- ja äyriäiskanta voi kuolla sukupuuttoon vuoteen 2048 mennessä, jos ryöstökalastus ja ympäristön saastuminen saavat jatkua nykyiseen malliin.

Ekologeista ja ekonomisteista koostuva tutkijajoukko on käynyt läpi useita aiempia selvityksiä ja tehnyt omia tutkimuksia liki viidelläkymmenellä merialueella. Tulokset olivat hälyttäviä: liki kolmannes lajeista on jo kuollut sukupuuttoon.

Tutkimusryhmän johtaja Boris Worm sanoo olevansa järkyttynyt siitä, kuinka voimakkaasti tutkimus viittaa meren eläinlajien tuhoutumiseen.

- Jos tämä pitkän aikavälin suuntaus jatkuu, kaikki kalat ja syötävät meren eläinlajit ovat romahtaneet minun elinaikanani -- vuoteen 2048 mennessä, Worm sanoi.

- Silti kehitystä voidaan vielä muuttaa. Se voidaan tehdä, mutta se on tehtävä pian. On siirryttävä ajattelemaan koko ekosysteemiä yksittäisten lajien sijasta. Siihen kyllä tarvitaan aimo annos poliittista tahtoa, Worm jatkoi.

"Ryöstökalastus vie köyhimmiltä"

- Ylikalastus ja kalojen laiton rosvoaminen tuhoavat meriämme hälyttävää vauhtia. Merirosvot varastavat jopa yhdeksän miljardin arvosta kalaa vuosittain: ja kaikki tämä varastetaan maailman köyhimmiltä ihmisiltä, jyrisi Greenpeacen edustaja Nilesh Goundar Australiassa.

Amerikkalainen National Fisheries Institute, joka ajaa kalanjalostusteollisuuden etuja, kiisti raportin olettamukset:

- Kalakantojen vaihtelu on luonnollista. Kehittämällä uusia teknologioita, joilla kalastus voidaan kohdentaa entistä tarkemmin ja vähentämällä kuormitusta muihin lajeihin, teollisuus voi varmistaa, ettei ekosysteemiä tarpeettomasti vahingoiteta, instituutin tiedotteessa sanottiin.

Myös kansainvälinen merentutkimusneuvosto (ICES) kritisoi tutkimusta. Laitosta johtavan Hans Larssenin mukaan tutkimus ei tarjoa uutta tietoa. Larssen muistutti myös, että jo YK:n ympäristökokouksessa Johannesburgissa vuonna 2002 sovittiin kalastuksen voimakkaasta vähentämisestä vuoteen 2015 mennessä.

- Kalastuksen vähentämisestä ja jopa sen lopettamisesta kokonaan tietyillä alueilla käydään vilkasta keskustelua. Laittoman kalastuksen valvonta on helpottunut huomattavasti satelliittien ansiosta, Larssen sanoi.

"Tutkimus liiottelee"

Suomalaisasiantuntija pitää liioiteltuna Science-tiedelehden raporttia merenelävien sukupuuttoon kuolemisesta.

- Minä en usko semmoiseen skenaarioon ollenkaan, koska luonto on hieman monimuotoisempi kuin monotoninen, yhteen suuntaan liikkuva ajoneuvo. Luonnossa eri lajit korvaavat aina toisiaan. Joskus toiset lajit on runsampia kuin toiset lajit. Se on dynaaminen systeemi ja siinä on kovasti vaihtelua kaikkialla merialueilla, erikoistutkija Eero Aro riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta perustelee.

Science-lehden mukaan häviäminen uhkaa ekosysteemin romahduksen myötä myös merissä eläviä nisäkkäitä, kuten hylkeitä ja valaita.

(MTV3-STT-AP-AFP)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja