Mainos

Maailman kauppajärjestö riidassa pääjohtajasta

Thaimaan parlamentin ylähuone, senaatti, kehotti tänään maan hallitusta harkitsemaan uudelleen suhteitaan Yhdysvaltoihin, kun Yhdysvallat ei eilen asettunut tukemaan thaimaalaista ehdokasta Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtajaksi.

Ehdokkaina ovat olleet Uuden-Seelannin entinen pääministeri Mike Moore ja thaimaalainen Supachai Panitchpakdi.

Thaimaa pyysi tänään WTO:n jäseniä äänestämään, jotta nähtäisiin onko sen ehdokkaalla eniten kannatusta pääjohtajaksi. Senaatin edustaja Meechai Ruchupan sanoi maanantaina Bangkokissa, että Thaimaan on syytä tarkastella uudelleen suhteitaan kaikkiin maihin ja erityisesti Yhdysvaltoihin.

Meechain mukaan Thaimaan pitäisi lopettaa Yhdysvaltojen totteleminen ulkopolitiikassa sekä ottaa talouspolitiikalleen itsenäisempi linja sen sijaan että maa on varpaillaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n sääntöjen takia.

Kymmenen maan ryhmä, muiden mukana Yhdysvallat kehotti eilen Thaimaan Supachai Panitchpakdia vetäytymään pääjohtajakilvasta. Panitchpakdi on maansa varapääministeri ja kauppaministeri. Thaimaalaisten mukaan sen ehdokkaalla on 80 maan kannatus takanaan. WTO:ssa on 134 jäsenmaata.

Maailman kauppajärjestö WTO jäi viikonloppuna ilman uutta pääjohtajaa, kun järjestön sisäiset ristiriidat kärjistyivät. Neljä vuotta pääjohtajan tehtävää hoitanut Renato Ruggioero jäi syrjään perjantaina, eivätkä Genevessä koolla olleet kokousedustajat kyenneet pääsemään sopimukseen hänen seuraajastaan.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.