Mainos

Maailman johtajat huolissaan Tshetshenian tilanteesta

Useiden valtioiden johtajat ilmaisivat olevansa huolissaan Tshetshenian tapahtumista.Useiden valtioiden johtajat ilmaisivat olevansa huolissaan Tshetshenian tapahtumista.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on vedonnut Venäjän presidenttiin Boris Jeltsiniin ja kehottanut tätä etsimään rauhanomaista ratkaisua kriisiin, kertoivat nimettöminä pysytelleet amerikkalaisviranomaiset. Clinton pyysi eilen lähettämässään viestissä myös, että venäläisjoukot eivät aloittaisi suurhyökkäystä Groznyita vastaan, koska se johtaisi lukuisten siviilien kuolemaan.

Korkea-arvoinen saksalaisdiplomaatti vieraili tänään Moskovassa kehottaakseen Venäjää lopettamaan sotatoimet Tshetsheniassa, kertoi Saksan ulkoministeriö. Ulkoministeriön poliittinen johtaja Wolfgang Ischinger painotti venäläisvirkailijoille, että Saksa haluaa konfliktiin rauhanomaisen ratkaisun.

Britannian ulkoministeriö korosti lausunnossaan vuoropuhelun merkitystä.
-Kuten olemme tehneet selväksi ennenkin, Tshetsheniassa tie eteenpäin löytyy vuoropuhelusta, ei vastakkainasettelusta, Britannia sanoi.

Ranska on erittäin huolissaan Tshetshenian tapahtumista, etenkin uutta suurhyökkäystä koskeneesta ilmoituksesta, sanoi Ranskan ulkoministeriön edustaja. Ranska vaati kaikkia konfliktin osapuolia lopettamaan taistelut ja totesi, ettei tilanteeseen ole olemassa sotilaallista ratkaisua.

Myös islamilaisten maiden järjestö OIC vetosi Venäjän johtoon, jotta se pidättyisi voimankäytöstä ja neuvottelisi kriisiin poliittisen ratkaisun.

Kovaljov protestoi

Venäjän eturivin ihmisoikeusaktivisteihin kuuluva Sergei Kovaljov vaati Moskovassa Groznyin pommitusten lopettamista. Kovaljov kehotti venäläisiä ja ulkomaalaisia liittymään tähän vaatimukseen. Kovaljov sanoi, että kaikkien Jeltsiniä presidentinvaaleissa kannattaneiden on nyt vaadittava, että Jeltsin vaalilupauksensa mukaisesti lopettaa verenvuodatuksen Tshetsheniassa.

Kovaljov kehotti sellaisia läntisiä johtajia kuin Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Saksan liittokansleri Helmut Kohl liittymään vastalauseisiin.
-Suostuttelun aika on ohi. Nyt on aika esittää vaatimuksia, Kovaljov sanoi.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.