Mainos

Maailman hiv-epidemia ei laantumassa

Maailmassa arvioidaan elävän yli 40 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta. Luku on kasvanut nopeammin kuin vielä muutamia vuosia sitten laadituissa ennusteissa arvioitiin.

Vaikka aids on tappanut 20 vuoden aikana jo 20 miljoonaa ihmistä, niin maailmanlaajuisesti hiv-epidemia on vasta alkuvaiheessa eikä käännettä parempaan suuntaan näy. On vain ajan kysymys koska sadan miljoonan tartunnan kantajan raja saavutetaan.

Suomen hiv-tilanne on pysynyt kohtalaisen vakaana, mutta Suomen lähialueilla, Virossa, Latviassa ja Luoteis-Venäjällä hiv-epidemia leviää nopeasti lähinnä huumeiden käytön välityksellä.


Saharan eteläpuolisissa Afrikan maissa taudilla on ollut tuhoisa vaikutus koko yhteiskunnan toimintaan. -Väestön keskimääräinen elinikä on lyhentynyt jopa kymmeniä vuosia, perheet hajoavat, miljoonia lapsia jää orvoiksi ja maiden talous kärsii lisäten köyhyyden ja sairauden kierrettä, UNAIDSin tänään julkaistussa tilannekatsauksessa todetaan.

Tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti myös eräissä Aasian maissa, esimerkiksi Intiassa taudin kantajia on yli kolme miljoonaa, Kiinassakin lähes miljoona. Näissä maissa epidemia on alkanut melko äskettäin, ja tartunnat ovat usein vielä oireettomia.

Epidemian leviämistä ruokkivat tietämättömyys, köyhyys, yhteiskunnallinen eriarvoisuus, syrjäytyminen. Sen pysäyttämiseen tarvitaan syvälle käyviä muutoksia.

Rikkaiden länsimaiden ohella mm. Ugandassa ja Thaimaassa on kuitenkin onnistuttu hidastamaan tai pysäyttämään taudin nopea leviäminen, mikä osoittaa, että käänteen aikaansaaminen on mahdollista. Se vaatii kuitenkin vahvaa poliittista sitoutumista, enemmän resursseja ja rahaa, sekä suunnittelua, jonka pohjalla on vuosikymmenien päähän ulottuva strategia.

Rokotteen kehittely ei näytä ainakaan lähivuosina tuovan minkäänlaista apua. Uudet viruslääkkeet estävät taudin etenemisen, mutta onnistuakseen on hoito voitava toteuttaa järjestelmällisesti ja lääkkeiden vaikutusta tarkoin seuraten. Läntisissä teollisuusmaissa nämä lääkkeet ovat selvästi vähentäneet AIDS-kuolevuutta, mutta niillä on tuskin merkittävää vaikutusta maailmanlaajuisen epidemian kannalta.

Suomen HIV-tilanne vakaa

Arvion mukaan maassamme elää noin puolitoista tuhatta tartunnan kantajaa. Ennen vuonna 1998 alkanutta huumeidenkäyttäjien epidemiaa meillä todettiin hiv-tartunta vuosittain 60-90 henkilöllä. Epidemia lisäsi tartunnan saaneiden määrää useilla sadoilla ja vieläkin huumeiden käyttöön liittyvät tartunnat edustavat 40 prosenttia vuosittain todetuista tartunnoista.

Kaiken kaikkiaan meillä on tartuntatautirekisteriin ilmoitettu 1 423 tapausta (27.6 2002), joista 348 on sairastunut AIDS:iin ja 250 on kuollut tautiin. Osa hiv-tartunnan saaneista ei ole hakeutunut testeihin eikä tiedä tai halua tietää tartunnastaan.

HIV-epidemia leviää lähialueilla


Suomen lähialueilla, Virossa, Latviassa ja Luoteis-Venäjällä HIV-epidemia leviää hyvin nopeasti lähinnä huumeiden käytön välityksellä. Osa tartunnan saaneista huumeiden käyttäjistä toimii myös prostituoituina ja tämä lisää myös seksipalveluja ostavien suomalaisten ja heidän partneriensa tartunnan vaaraa.

Epidemian rajoittamisen kannalta olisi välttämätöntä saada tartuntojen leviäminen estettyä huumeiden käyttäjien keskuudessa. Mikäli tämä ei onnistu, viruksen nopea leviäminen jatkuu ja heijastukset muuhun väestöön pahenevat pahenemistaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.