Maailman ensimmäinen "kolmen vanhemman vauva" voi hyvin – menetelmä onnistui

Maailman ensimmäinen ”kolmen henkilön koeputkihedelmöityksellä” syntynyt vauva on nyt viiden kuukauden ikäinen ja voi hyvin. Poikavauvalla on jordanialaisten äitinsä ja isänsä dna:n lisäksi hieman perimää myös naislahjoittajalta. Asiasta kirjoitetaan New Scientist -lehdessä.

Syynä peräti kolmen henkilön myötävaikutuksella tehtyyn koeputkihedelmöitykseen oli lapsen äidin mitokondrion geenivirhe. Äidillä oli mitokondriossaan niin kutsuttu Leigh-oireyhtymäksi kutsuttu perinnöllinen sairaus. Lääkäreiden tavoitteena oli, että virhe ei siirry lapselle. Pojalla on nyt äitinsä ja isänsä DNA:ta, ja pieni pätkä geneettistä koodia luovuttajalta. Loppujen lopuksi lahjoittajan perimää vauvassa noin 0,1 prosenttia.

Pariskunta oli aikaisemmin saanut jo neljä keskenmenoa. Kaksi lasta oli syntynyt elävänä, mutta toinen kuoli kahdeksan kuukauden ikäisenä, toinen kuuden vuoden ikäisenä.

Vaikka lääkärit olivat Yhdysvalloista, operaatio tehtiin Meksikossa, koska USA:n laki kieltää menetelmän.

Asiantuntijoiden mukaan uudella menetelmällä pystytään estämään lapsia saamasta tietynlaisia perinnöllisiä sairauksia. Menetelmään liittyy kuitenkin edelleen monia riskejä sekä eettisiä kysymyksiä, kuten se, että lapsella on nyt kolme biologista vanhempaa.

Lue myös:

    Uusimmat