Mainos

"Maailman autoteollisuus suurissa vaikeuksissa"

Maailman autoteollisuus on tällä hetkellä hyvin vaikeassa tilanteessa. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Tekniikan Maailman päätoimittajan Martti Merilinnan mielestä perussyy on se, että isojen autojen myynti on laskeut voimakkaasti ja hyvin yllättävästi lyhyellä aikavälillä.

- Teollisuus ei missään tapauksessa ole ollut valmis tähän. Toisaalta polttoaineiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti ja tämän takia ostajien kysyntä on suuntautunut pieniin autoihin. Ja taustalla on myös EU:n halu pienentää hiilidioksidipäästöjä.

Monissa EU-maissa on siirrytty verotukseen, joka on edullinen vähän kuluttaville autoille sekä niille, jotka tuottavat hiilidioksidia vähemmän. Automyynti kehittyy selvästi tulevaisuudessa siten, että pieniä autoja myydään enemmän. Autoteolisuus saa isoista autoista kuitenkin suuremman katteen.

- Tulevaisuudessa autoteollisuuden voitot jäävät entistä pienemmiksi, sanoo Merilinna.

"Finanssikriisi saattaa vaikuttaa päästörajoituksiin"

Päätoimittaja Martti Merilinna sanoo, että maailman finanssikriisi saattaa vaikuttaa EU:n tuleviin päätörajoituksiin.

Merilinna ennustaa varovasti, että tiukat päästörajoitukset saattavat lykkääntyä eteenpäin.

- Finanssikriisi on tullut eteen aivan yllättäen. Olemme joutuneet vähän niin kuin housut kintuissa tähän tilanteeseen. Tuntuu siltä, että autoteollisuudella on riittävän vaikeata, että en ihmettelisi, jos tulevat päästörajoitukset lykkääntyisivät vähän eteenpäin.

Merilinnan mielestä etenkin Saksan autoteollisuus on suurissa vaikeuksissa.

- Saksassa valmistetaan paljon isoja autoja, joten he eivät ole kovinkaan halukkaita vastaanottamaan päästörajoituksia.

Meillä Suomessa esimerkiksi on maksukykyisiä asiakkaita, jotka pystyvät ostamaan suuria autoja veroineen ja polttoeinekuluineen. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole muodikasta ajaa valtavalla autolla.

- Aika iso osa varakkaistakin henkilöistä on siirtynyt pienempiin autoihin.

Suomessa autokaupalla menee tällä hetkellä kohtuullisesti. Tämä johtuu Merilinnan mukaan vuodenvaihteessa tehdystä autoverouudistuksesta, joka laski erittäin monien autojen hintoja.

- Epävarmuutta on kuitenkin ilmassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.