Mainos

Maailman asemenot kasvussa

Maailman asemenot kasvavat edelleen kovaa vauhtia. Tuoreen raportin mukaan aseisiin kuluu rahaa yhä enemmän, vaikka aseellisten konfliktien määrä on laskussa.

Tukholmassa toimivan Kansainvälisen rauhantutkimuslaitoksen Siprin tuoreen vuosiraportin mukaan maailman valtiot käyttivät vuonna 2005 aseisiin 1118 miljardia dollaria eli noin 885 miljardia euroa. Se on 140 euroa maailman jokaista ihmistä kohti.

Kasvua edellisvuodesta kertyi noin 3,4 prosenttia. Pitkän aikavälin tilanne on yhtä lailla huolestuttava, sillä asemenot ovat kasvaneet viimeisten kymmenen vuoden aikana lähes 34 prosenttia. Trendi ei näytä taittuvan; siitä pitää huolen etenkin Yhdysvallat ja sen käymä terrorisminvastainen sota.

Yhdysvaltojen osuus kaikista asemenoista on jo liki puolet. Britannia, Ranska, Japani ja Kiina ovat seuraavaksi suurimmat kuluttajat. Amerikkalaiset ovat yhtä lailla asetehtailun ykkösiä: sadasta suurimmasta aseyhtiöstä 40 toimii Yhdysvalloissa, ja ne hallitsevat yli 60 prosenttia kaikesta asekaupasta.

Siprin mukaan raaka-aineiden, etenkin öljyn ja maakaasun, hinnannousun myötä monilla mailla oli viime vuonna entistä enemmän varoja kulutettavaksi aseisiin. Tällaisia valtioita ovat esimerkiksi Venäjä ja Saudi-Arabia. Venäjän asemenot kasvoivat liki yhdeksän prosenttia.

Euroopan sotilasmenot laskussa

Nousukiitoa vastaan ui ainoastaan Eurooppa, jonka yhteenlasketut sotilasmenot vähenivät viime vuoden aikana. Selitys löytyy Länsi-Euroopan suurmaiden tekemistä puolustusbudjettien leikkauksista. Muiden muassa Britannia ja Italia panivat armeijansa säästökuurille.

Aseellisten konfliktien määrä on kuitenkin laskemaan päin. Vuonna 2005 maailmassa oli Siprin mukaan käynnissä 17 vakavaa kriisiä, mikä on pienin lukema sitten kylmän sodan päättymisen. Valtioiden välisiä konflikteja ei ollut käynnissä ainuttakaan.

Vakavaksi kriisiksi lasketaan Siprin raportissa välienselvittely, jonka yhteenotoissa on saanut surmansa vähintään tuhat ihmistä. Siprin mukaan konfliktiherkin alue on Aasia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.