Mainos

Maailmalta sataa kiitoksia ja moitteita Obaman Nobelista

Poliitikot ympäri maailmaa ovat kiirehtineet kommentoimaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle myönnettyä Nobelin rauhanpalkintoa.

Suomen ulkoministeri Alexander Stubb pitää presidentti Obaman rauhanpalkintoa erinomaisena ratkaisuna Nobel-komitealta.

Stubb arvioi STT:lle, että palkinto vahvistaa entisestään Obaman ja hänen hallintonsa uutta ulkopoliittista linjaa. Stubbin mukaan Obama on luonut kansainväliseen politiikkaan uuden, myönteisen ilmapiirin.

Stubb kertoi myös presidentti Tarja Halosen olevan erittäin iloinen Obaman palkitsemisesta. Suomalaisten kannalta on hienoa, että presidentti Martti Ahtisaaren jälkeen tunnustus menee Yhdysvaltain presidentille, Stubb sanoi.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai sanoi Obaman olevan "oikea henkilö" palkinnon saajaksi.

Palkinnon on syytä kannustaa Obamaa työskentelemään maailman epäoikeudenmukaisuuksien lopettamiseksi, kommentoitiin puolestaan Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin toimistosta.

Iranin mielestä Obaman palkinto on oikeutettu kahdella ehdolla. Ensinnäkin YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden veto-oikeus tulisi poistaa. Obaman tulisi myös kertoa, mitä hän on tehnyt hyvä- ja huono-osaisten välisen kuilun kaventamiseksi Yhdysvalloissa ja sen vaikutusvallan alaisissa maissa, toimisto linjaa.

Puolan entinen presidentti ja vuoden 1983 rauhannobelisti Lech Walesa kommentoi Obaman saaneen palkintonsa "liian nopeasti".

Afganistanin talebanit tyrmäsivät Obaman palkinnon. Liikkeen mukaan Obama ansaitsisi palkinnon väkivallan edistämisestä, jos jostain.

(MTV3- STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.