Mainos

Maailmalla seurataan avustuskaravaanin etenemistä Oaxacan intiaanikylään

Helsingissä ja Oulussa järjestetään tänään mielenosoitus, jossa seurataan uutta San Juan Copalaan yrittävää avustussaattuetta Meksikon Oaxacassa. Monet kansainvälisetkin järjestöt, kuten Amnesty International ja Euroopan Vihreät, ovat myös vaatineet Meksikoa varmistamaan saattueen perillepääsyn. Triqui-intiaanit tarvitsevat alueelleen ruokaa, juomavettä ja lääkkeitä, sillä asukkaiden on mahdotonta päästä ulos puolisotilaallisen saartorenkaan sisältä.

Lukuisat kansalaisjärjestöt lähettivät eilen uuden humanitaarisen saattueen San Juan Copalaan. Saarron ja murhien näännyttämä triqui-intiaanien yhteisö toivoo tuen saapuvan perille tänä iltana.

Marraskuussa alkaneen saarron aikana on tapettu 26 ihmistä vajaan 800 asukkaan San Juan Copalan alueella. Saarto on keskeyttänyt kuukausiksi sekä koulujen settä puhtaan veden ja sähkön jakeluverkkojen toiminnan.

Huhtikuussa alueelle pyrkinyt kansainvälinen avustuskaravaani joutui paramilitaarien väijytykseen ja tulituksessa sai surmansa kaksi ihmistä, meksikolainen aktivisti Beatriz Cariño ja suomalainen Jyri Jaakkola. Jaakkola toimi saattueessa kansainvälisenä tarkkailijana.

Oaxacassa laittomuuksiin ei edelleenkään puututtu

Vaikka Suomen ja Meksikon presidentit, EU:n ja YK:n elimet ovat huhtikuun tapahtumien jälkeen vaatineet lopettamaan tappamisen ja tuomaan laittomuudet oikeuden tuomittaviksi, levottomuudet ovat yhä jatkuneet. Esimerkiksi toukokuussa triqui-yhteisön johtohahmo Timoteo Alejandro Ramírez ja hänen puolisonsa Tleriberta Castro Aguilar murhattiin kotiinsa.

Kuluneen viikonlopun aikana kylää on yhä tulitettu ja vähintään yksi ihminen saartorenkaan sisällä on haavoittunut vakavasti neljästä luodista. Haavoittuneet saattavat menehtyä, jollei humanitaarista tukea päästetä perille.

Vaikka laiton saarto ja tappaminen ovat jatkuneet puoli vuotta, ei Oaxacan osavaltio ole ryhtynyt toimiin niiden lopettamiseksi. Kaksi päivää sitten puolisotilaallinen Ubisort-järjestö teki jälleen kolme tiesulkua alueelle, jossa Jaakkola ammuttiin, estääkseen laittomilla toimillaan jälleen humanitaarisen tuen pääsyn San Juan Copalaan.

Suomalaisjärjestöt vaativat Meksikon ja Oaxacan hallintoja poistamaan laittomat tiesulut niin, että humanitaarinen tukisaattue pääsee perille San Juan Copalaan. Sen sijaan, että Oaxacan hallinto olisi palauttanut julkiselle tielle lain vaatiman turvallisuuden humanitaarisen tuen kuljettamista varten, se onkin vaatinut tukisaattuetta neuvottelemaan tiesulun asettaneen Ubisort-järjestön kanssa. Vastaavan kaltaisten joukkojen toimesta Jaakkolakin tapettiin.

Ubisort tukee Oaxacassa vallalla olevaa PRI-hallintoa ja vastustaa sen tavoin Meksikon kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten edellyttämää intiaaniyhteisöjen oikeutta itsehallintoon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.