Mainos

Maailmalla ovet paukkuvat Syyrian suurlähettiläille

Useat Euroopan maat ovat päättäneet karkottaa Syyrian suurlähettiläät ja diplomaatit vastatoimena viikonloppuna Houlan kaupungissa tehdylle verilöylylle.

Ranskan tuore presidentti Francois Hollande ilmoitti tänään, että Syyrian Ranskan suurlähettiläs karkotetaan Ranskasta viimeistään huomiseen mennessä. Ranska aikoo järjestää myös uuden Syyriaa käsittelevän huippukokouksen ensi kuussa.

Hollanden mukaan lähettilään karkottaminen on vastatoimi Houlan verilöylylle, jossa tapettiin toista sataa ihmistä.

Myös Saksa sekä Iso-Britannia ilmoittivat karkottavansa Syyrian suurlähettiläät. Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle totesi myös, että YK:n pitää ottaa Syyrian tilanne uudelleen käsittelyyn.

Diplomaattilähteiden mukaan myös useat muut EU-maat pohtivat yhteistä karkotuspäätöstä ja eräs lähde sanoi, että Ranska, Saksa ja Britannia tekivät päätöksensä yhdessä. Tähän viittasi myös Ranskan presidentti Francois Hollande, joka sanoi, ettei karkotus ollut maan yksipuolinen ratkaisu, vaan että siitä oli keskusteltu kumppanien kanssa.

Lisäksi Yhdysvallat, Italia, Espanja, Kanada, Bulgaria ja Australia ilmoittivat, että Syyrian diplomaatit karkotetaan maista Houlan tapahtumien vuoksi. Belgia taas kutsui Syyrian lähettilään ulkoministeriöön illalla kuultavaksi. Lisäksi Hollanti on julistanut Syyrian suurlähettilään ei-toivotuksi henkilöksi. Hollanti ei voi karkottaa lähettilästä, koska hänen varsinainen asemamaansa on Belgia.

Iso-Britannian ulkoministeriön sihteeri vahvisti myös, että Syyrian diplomaattien karkotukset ovat yhteinen päätös.

– Liittolaisemme ympäri maailmaa tulevat karkottamaan diplomaatteja ja ilmoittavat siitä vielä tänään. Näihin maihin kuuluvat Ranska, Saksa, Italia, Espanja, Yhdysvallat, Kanada ja Australia, William Hague sanoo.

– Australialaiset ovat kauhistuneita verilöylystä ja haluamme tekijät vastuuseen, Australian ulkoministeri Bob Carr totesi. Australia antoi Syyrian diplomaateille 72 tuntia aikaa poistua maasta.

Kanada karkoittaa kolme jäljellä olevaa Syyrian Kanandan lähettilästä välittömästi, maa ilmoitti iltapäivällä Suomen aikaa.

Kofi Annan parhaillaan Syyriassa

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius totesi puolestaan ranskalaisessa Le Monde -lehdessä, että Presidentti Bashar al-Assad murhaa syyrialaisia ja hänen täytyy mahdollisimman nopealla aikataululla luopua vallasta.

– Bashar al-Assad murhaa omaa kansaansa. Mitä nopeammin hänet poistetaan vallasta sen parempi, Fabius totesi lehden haastattelussa.

YK:n alustavien tutkimusten mukaan vain alle 20 ihmistä sai verilöylyssä surmansa Syyrian hallituksen joukkojen panssarivaunu- ja tykistötulituksessa, ja loput teloitettiin. Yhteensä Houlassa kuoli 108 ihmistä.

YK:n ja Arabiliiton rauhanvälittäjä Kofi Annanin mukaan tarvitaan rohkeita askelia, jotta Syyrian rauhansuunnitelma saataisiin onnistumaan. Annan on kertonut viestin presidentti Bashar al-Assadille, jonka hän on tavannut Damaskoksessa.

Annanin mukaan väkivaltaisuudet on saatava loppumaan ja pidätetyt mielenosoittajat on vapautettava.

Annanin on määrä pitää tapaamisestaan lehdistötilaisuus kello 18 Suomen aikaa.

Syyrialla ei ole lähetystöä Suomessa.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.