Maailma ilkkui Trumpin vaatimukselle supernopeasta verkosta – sitten huomattiin, että Suomessa se on jo syntymässä

Trump julisti hätätilan 2:55
Trump julisti hätätilan saadakseen muurin.

Presidentti Donald Trump ilmoittaa haluavana jopa 6g-teknologiaa Yhdysvaltoihin. Maailma on huvittunut presidentin vaatimuksille, vaikka samaan aikaan kyseistä tekniikkaa kehitetään jo Suomessa.

– Haluan 5g- ja jopa 6g-teknologiaa Yhdysvaltoihin niin pian kuin mahdollista. Se on paljon tehokkaampaa, nopeampaa ja älykkäämpää kuin nykyinen tekniikka, Trump tviittasi.

Trumpin mukaan amerikkalaisten yhtiöiden on tehostettava panostuksiaan tai ne jäävät jälkeen. Trump totesi toivovansa, että Yhdysvallat voittaa kil­pai­lun kaut­ta, ei sul­ke­mal­la pois ke­hitty­neem­piä tek­no­lo­gi­oi­ta.

– Meidän ei ole mitään syytä jäädä jälkeen jostakin, joka on niin ilmiselvästi tulevaisuutta.

Maailman mediassa on naureskeltu Trumpin puheille 6g-verkosta, jota ei vielä ole.

Hänen on tulkittu myös viitanneen Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisten varautuneisuuteen etenkin kiinalaista Huaweita kohtaan. Viranomaiset ovat varoittaneet, että Kiinan hallitus voisi laitteiden avulla vakoilla Yhdysvaltain kansalaisia ja yhtiöitä.

Huawei on kiistänyt syytökset.

Trumpin johdolla Yhdysvallat on kieltänyt Huawein laitteiden hallinnollisen käytön. Yhdysvallat on painostanut liittolaisiaankin hylkäämään kiinalaisvalmisteiset 5g-laitteet.

Suomi kehittää jo 6G:tä

5g tekee vasta tuloaan markkinoille, eikä 6g-tekniikka ole vielä olemassakaan. Ainakin osassa maailman mediaa on kuitenkin nyt huomattu, että 6g on kehitteillä Suomen Oulussa.

Amerikkalainen Time-lehti kertoo, että 6G:n tutkiminen on jo vauhdissa Oulun yliopistossa, vaikka 6G on odotettavissa vasta 2030-luvulla.

Brittilehti The Independent kertoo lisäksi, että Trumpin tviitit tulevat juuri ennen maailman suurinta mobiilialan tapahtumaa, jota Suomi isännöi ensi viikolla. Lehti siteeraa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk.), jonka mukaan Suomi aikoo olla edelläkävijä 5g-teknologian käytössä ja kehittämisessä ja suomalainen liikenne- ja viestintävirasto Traficom on jo luonut 5g-ekosysteemin Suomeen.

Network World -lehti puolestaan on haastatellut professori Ari Pouttua Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -keskuksesta. Hän sanoo lehdelle, että 6g tyydyttää odotuksia, joita 5g ei täytä ja mahdollistaa tiedonsiirron hyvin nopeasti. Datanopeus olisi terabittejä sekunnissa.

Lue myös:

    Uusimmat