Maahanpyrkijöiden joukkokuolema nostatti raivoa

Laittomia siirtolaisia kuljettaneessa puuveneessä saattoi olla jopa 120 matkustajaa. 70 ihmistä on saatu pelastettua. Noin 40 henkeä on vielä kateissa.

Ainakin kymmenen ihmistä on saanut surmansa, kun laittomia siirtolaisia kuljettanut vene upposi Välimerellä. Onnettomuus tapahtui lähellä Italialle kuuluvaa Lampedusan saarta. Vielä useita tunteja onnettomuuden jälkeen noin 40 ihmistä on kateissa, ja myös heidän pelätään hukkuneen.

Italian sisäministeri Giuliano Amato vaati onnettomuuden jälkeen tiukempia toimia ihmissalakuljetusta vastaan.

- Se, mitä tänään tapahtu,i ei ole vain tragedia, vaan myös täysimittainen rikos. Ellemme onnistu rankaisemaan näiden rikosten tekijöitä, ne vain uusiutuvat ja niin uusiutuvat tragediatkin, Amato sanoi lausunnossaan.

Italian rannikkovartioston mukaan kymmenmetrisessä puuveneessä saattoi olla jopa 120 matkustajaa. Suurin osa oli Pohjois-Afrikasta sekä Somaliasta ja Eritreasta. 70 saatiin pelastettua onnettomuutta seuranneiden tuntien aikana, ja kymmenen ruumiit löydettiin. Poliisi uskoi viiden pelastuneen olleen mukana matkan järjestämisessä.

Vene upposi varhain aamulla. Kapteeni Cristiano Aliperta Italian rannikkovartiostosta arvelee, että onnettomuuden aiheutti matkustajien äkillinen siirtyminen veneen toiselle laidalle.

Alipertan mukaan onnettomuuden uhriluku olisi voinut olla huomattavasti suurempi, jollei yksi Italian merivoimien aluksista olisi ehtinyt seurata venettä jo jonkin matkaa ennen onnettomuutta. Se aloitti heti pelastustyöt ja hälytti apua. Pelastustoimiin osallistui useita rannikkovartioston veneitä ja helikoptereita.

Lampedusan saari sijaitsee Sisilian eteläpuolella vain 300 kilometrin päässä Libyan rannikosta. Italian sisäministeriön mukaan saarelle saapui vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana yli 10 000 laitonta siirtolaista 178 veneellä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat