Mainos

Maahanmuuttajille pitäisi kertoa minihameista kotouttamisen yhteydessä

Suomessa jo asuvat ulkomaalaisryhmät pitäisi saada mukaan kotouttamaan tänne tulevia maahanmuuttajia. Uusille tulijoille pitäisi kertoa esimerkiksi suomalaisista tavoista. Tätä ehdottaa erikoissuunnittelija Hannu Niemi Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta

Aamulehti uutisoi tänään, että joka kolmas raiskauksesta tuomittu on ulkomaalainen. Vuosina 2006-2009 raiskauksesta tuomituista 34 prosenttia oli ulkomaalaisia. Ulkomaalaisia on Suomen väestöstä noin kolme prosenttia.

– Näillä raiskausrikoksilla ja muutenkin ulkomaisten rikoksilla pyritään herkästi leimaamaan koko ulkomaalaisryhmää. Siinä mielessä tämä kysymys koskettaa kaikkia ulkomaalaisia ihan keskeisesti. Elikkä minusta heilläkin olisi intressi kotouttaa siellä omiensa joukossa uusia ihmisiä niin, että nämä tapaukset vähenisivät, Niemi kertoo MTV3 Uutisten haastattelussa.

Niemi muistuttaa, että myös suomalaiset raiskaavat.

– Suomessa raiskaavat myös suomalaiset ja sitä, kummat raiskaavat lopulta enemmän, ei tiedetä.

Rikostilastojen mukan ulkomaalaiset syyllistyvät raiskauksiin useammin kuin suomalaiset suhteessa väestöosuuteen. Lisäksi ulkomaalaisten osuus on raiskauksissa Niemen mukaan suurempi kuin missään muussa rikoslajissa.

Maahanmuuttajissa suhteessa enemmän nuoria miehiä

Yksi selittävä tekijä on se, että ulkomaalaisten joukossa on suhteellisesti ottaen enemmän nuoria miehiä kuin kantaväestössä. Myös kulttuurierot alkuperäisen kotimaan ja Suomen välillä voivat olla suuret.

– Joissakin ulkomaisryhmissä on erilaisia kulttuureja ja suhtautumistapoja naisiin kuin meillä. Sen lisäksi tietysti voi olla, että normaalit sukupuolten väliset kontaktit voivat olla ulkomaalaisille hankalampia, jos he ovat täällä yksin.

Aamulehden haastattelussa Niemi antoi tästä kulttuurierosta esimerkiksin: "Naista, joka kulkee lyhyessä mekossa vähän humalassa, pidetään toisenlaisena naisena kuin Suomessa".

Hannu Niemi arvioi, että ulkomaalaisten tekemissä raiskaustapauksissa uhri ja tekijä ovat toisilleen yleensä tuntemattomia.

– Ilmitulo on suurempaa niin sanotuissa puskaraiskaustyyppisissä tapauksissa. Piiloon jääneistä tapauksista ei tiedetä, onko niissä ulkomaalaisten osuus vähäisempi.

Raiskaustilastoissa korostuvat erityisesti Lähi-idästä kotoisin olevat nuoret miehet.

Etenkin irakilaisten kohdalla luvut ovat synkät: viime vuonna irakilaisia epäiltiin 31 raiskauksesta, mikä on viisi prosenttia kaikista tilastoiduista raiskauksista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.