Mainos

Maahanmuuttajilla muita suurempi riski autismiin

Tuore ruotsalaistutkimus väittää maahanmuuttajilla olevan kantaväestöä suurempi riski sairastua autismiin. Tukholman Karoliinisessa instituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan äidin maahanmuuton ajankohdalla on yhteyttä lapsen mahdolliseen autismin puhkeamiseen. Asiasta kertoi Turun Sanomat.

Tutkimuksessa riskin havaittiin olevan suurempi Ruotsissa syntyvällä lapsella kuin lapsella, joka ehti syntyä äidin lähtömaassa.

Riskiä tutkimus selittää ympäristötekijöillä, kuten äidin kokemalla stressillä.

Suomessa ei ole tehty vastaavaa tutkimusta maahanmuuttajien autismiluvuista.

Turun Sanomien haastattelema terveystieteiden maisteri Katri Kantojärvi Helsingin yliopistosta korostaa, että ympäristötekijät vaikuttavat jonkin verran autismin puhkeamiseen, mutta taustalla pitää kuitenkin olla useita altistavia geenimuotoja.

– Esimerkiksi kaksoistutkimuksissa, jos identtisellä kaksosella on diagnosoitu autismi, on se myös toisella yli 90 prosentin todennäköisyydellä.

Ympäristö voi kuitenkin vaikuttaa geenimuunnoksiin.

– Esimerkiksi amerikkalaistutkimuksissa on havaittu vastasyntyneillä monia kymmeniä uusia geenimutaatioita, joita ei löytynyt vanhemmilta. Satunnaisia muunnoksia on selitetty esimerkiksi raskauden aikaisella altistumisella lääkkeille tai ympäristömyrkyille.

Suomessa autismikirjoon kuuluvia keskushermoston kehityshäiriöitä on noin yhdellä prosentilla väestöstä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.