Mainos

Maahanmuuttajat puolustavat omia kieliään Britanniassa

Britannian maahanmuuttajat aikovat vastedeskin puhua omia kieliään. Näin siitäkin huolimatta, että maan sisäministeri kehottaa heitä käyttämään englantia myös kodeissaan.

Sisäministeri David Blunkettin mukaan maahanmuuttajien englannin puhuminen estäisi sukupolvien välisten "skitsofreenisten kuilujen" syntymisen.

-Puhun kotona urdua Lontoossa syntyneille lapsilleni. Jos he joskus haluavat mennä Pakistaniin toivon, että he tulisivat toimeen urdulla. On hyvä, että lapset oppivat englantia koulussa, jotta he pärjäisivät elämässä hyvin, sanoo 50-vuotias Pakistanista kotoisin oleva ravintolatyöntekijä Nasra Sheikh.

Maahanmuuttajaryhmät kehottavat Blunkettia olemaan puuttumatta ihmisten yksityisiin asioihin.

-Poliitikot sanovat, että on tärkeää säilyttää etninen identiteetti, mutta samaan aikaan he tuhoavat sen, paheksuu Britannian sikhien edustaja Harbinder Singh Rana Times-lehdessä.

Britannia ottaa vastaan eniten pakolaisia maailmassa. Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana maahan saapui YK:n pakolaisjärjestön mukaan 51 000 turvapaikanhakijaa. Luku ei sisällä maahan laittomasti saapuneita.

Turvapaikan hakijoita saapuu maahan koko ajan enemmän samaan aikaan kun muihin maihin hakijoita saapuu vähemmän. Jos turvapaikanhakijoiden virta pysyy samana tänä vuonna Britanniaan saapuu yli 100 000 turvapaikanhakijaa.

Daily Mail -lehti arvioi lukujen huolestuttavan Blunkettia, joka on luvannut koventaa maan pehmoilmettä maahanmuuttoasioissa. Blunkett haluaisi perustaa maahanmuuttajille erityisiä asutuskeskuksia. Ministeri on muun muassa ehdottanut yhdessä Ranskan sisäministerin Nicolas Sarkozyn kanssa, että Ranskassa sijaitseva Sangatten pakolaisleiri suljettaisiin. Ministerien mukaan leiri toimii laittomasti Britanniaan soluttautuvien ihmisten lähtöasemana.

Työväenpuolueen neuvonantajien pääministeri Tony Blairille suuntaaman varoituksen mukaan Blair häviää seuraavat vaalit, ellei maan maahanmuuttopolitiikkaa tiukenneta. Puolueen mukaan valtava maahanmuuttajatulva ei ole uhka mukavasti elävälle brittiläiselle keskiluokalle vaan maan köyhälistölle.

Britannian kansalaisuutta havittelevan on osoitettava asuneensa maassa viisi vuotta ja omaavansa riittävän englannin kielen taidon. Kielitaitoa ei kuitenkaan todeta suullisilla tai kirjallisilla testeillä.

Viranomaiset suunnittelevatkin nyt Elämä Britanniassa -kurssia kansalaisuutta anoville. Suunnitelmien mukaan hakijan olisi läpäistävä kurssiin sisältyvä testi saadakseen passin.

Suomen kansalaisuutta anovan on läpäistävä kirjallinen suomen kielen koe saadakseen passin. Ruotsin kansalaisuus on mahdollista saavuttaa ilman kielen hallintaa, mutta maahanmuuttajille on tarjolla ilmaisia ruotsin kielen kursseja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.