Mainos

Maahanmuuttajanainen ei saa työtä työvoimatoimiston kautta

Tutkijan mukaan paluumuuttajia varten tehty kotouttamisjärjestelmä kaipaa remonttia.

Maahanmuuttajanainen ei saa Suomessa yleensä työtä työvoimatoimiston kautta. Väestöliiton tuoreen julkaisun mukaan maahanmuuttajanaisten työllistyminen on kuitenkin parantumassa.

Työt löytyvät yleensä naisten oman aktiivisen etsinnän jälkeen tai etnisten verkostojen kautta. Esimerkiksi intialaiset maahanmuuttajanaiset ovatkin usein töissä samalla alalla kuin puolisonsa. Tavallisimmin työpaikat ovat joko ravintoloissa tai IT-yrityksissä.

Intian niemimaalta Suomeen muuttaneiden naisten kotoutumista tutkinut Tuomas Martikainen kertoo, että osittain on kyse siitä, etteivät naiset tunne riittävästi suomalaista työllistymisjärjestelmää.

- On kuitenkin myös merkkejä siitä, ettei kaikki toimi oikein työvoimatoimistoissakaan, tutkijatohtori Martikainen huomauttaa.

Martikaisen mukaan kotouttaminen toimiikin heikosti nimenomaan avioliiton kautta muuttaneiden naisten tapauksissa.

- He jäävät orpolapsen asemaan kotouttamissysteemissä.

Martikaisen mielestä nykyinen, lähinnä turvapaikanhakijoita, pakolaisia ja inkeriläisiä paluumuuttajia varten tehty kotouttamisjärjestelmä kaipaa remonttia. Muuten tulevaisuudessa on luvassa ongelmia, kun työperäinen maahanmuutto kasvaa.

Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen julkaisemassa tutkimuksessa maahanmuuttajanaisten asemaa selvitettiin muun muassa tilastotietojen ja haastattelututkimusten avulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.