Mainos

Maahanmuuttajan marathon

Ylioppilaslakin saavuttaminen on maahanmuuttajalle palkinto kovasta työstä. Itsestäänselvyys lakki ei ole myöskään suomalaisille - reputusprosentti kevään kirjoituksissa oli lähes kahdeksan.

Kevään uusien ylioppilaiden joukossa on myös joukko maahanmuuttajia. Komista Venäjältä kotoisin olevat Ignatovin veljekset tulivat Suomeen ummikkoina seitsemän vuotta sitten. Huomenna pojat saavat ylioppilaslakin Itä-Suomen koulusta Joensuussa.

Kotona Grigori ja Mihail puhuvat äidinkieltään komia. Muualla sujuvasti jo suomea. Toisin oli syksyllä 2000 kun pojat aloittivat peruskoulun yläluokilla osaamatta juuri sanaakaan suomea.

- Aivan erinomainen tunne, mikäs siinä, toteaa Mikhail Ignatov.

Tänään veljekset harjoittelivat muiden mukana huomisia lakkiaisjuhlia varten. Juhlintaan onkin syytä, sillä takana on kova urakka, varsinkin maahanmuuttajille.

- Tää viimeinen vuosi oli just sellanen, että tässä kaikki työt kasaantuivat yhteen, että pitäs tehdä kaikki nopeasti, tuumii Grigori Ignatov.

Ignatovin perhe muutti Komista Suomeen juuri lasten koulunkäynnin vuoksi. Kotikylä jäi 2500 kilometrin päähän. Armeijan jälkeen edessä ovat ammattiopinnot. Suomalaistuneet Komin pojat odottavat huomisia juhlia innolla.

- Tää on varmasti sellanen huippuhetki, hieno asia, varmaan jää muistiin, miettii Grigori.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.