Mainos

Maahanmuuton asiantuntija: ”Tulkaa Suomeen, täällä on kivaa” ei toimi

31:00

Suomeen kohdistuvan työperäisen maahanmuuton tulee painottua tarkasti kartoitettuun tarpeeseen, arvioi MTV Uutisten Uutislivessä vieraillut Helsingin yliopiston dosentti Arno Tanner.

Sisäministeriö valmistelee useiden muiden ministeriöiden kanssa Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -strategiaa.

– Siellä on jo aika kehittynyttä ajattelua. Meidän pitää tarkastella tarkkaan, että keitä ihmisiä työmarkkinoilla tarvitaan ja alkaa rakentaa tätä kautta.

– Sellainen avoin valtakirja, että ”tulkaa Suomeen, täällä on kivaa”, niin se ei toimi vaan tarvitaan perusteluja, onko joillain aloilla tarpeita vai ei, Tanner tiivistää.

EU on ilmoittanut muuttavansa viisumipolitiikkaansa. Euroopan turvapaikkatukivirastossa työskennellyt Tanner ei lähtisi ainakaan hölläämään nykyistä tilannetta.

 – Tutkijana olen sitä mieltä, että viisumipolitiikan pitää olla aika tarkkaa, erityisesti epävakaina aikoina. Viisumit antavat lisää resursseja kontrolloida ja hallita väkeä, joka Suomeen ja Eurooppaan pyrkii. Viisumittomuus vähentää ilmiön ymmärrettävyyttä, viisumiprosessi lisää tietoa ilmiöstä ja sitä kautta sen hallittavuudesta.

– Kansallinen suvereniteetti, jonka yksi osa maahanmuuttopolitiikka ja sen yksi osa on viisumipolitiikka, niin sitä ei ole kovasti järkevää höllentää, Tanner tiivistää. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja