Mainos

Maa järisi Ylitorniossa

Lievä maanjäristys ravisteli Ylitorniota lauantain vastaisena yönä noin kello 3. Voimakkuudeltaan 3,1 richterin järistys havaittiin selvimmin Kainuunkylän alueella. Vahinkoja järistys ei aiheuttanut.

Seismologian laitoksen mukaan Suomessa koettavien järistysten pitkän ajan keskiarvo sijoittuu noin 2,3 richteriin. Hyvin harvoin ne menevät yli kolmen. Voimakkaimmat järistykset ovat olleet Perämeren alueella vuonna 1898 ja Kuusamossa vuonna 1926. Molemmat olivat 4,7-4,8 richteriä.

Lievät järistykset ovat Suomessa yleisiä. Tänäkin vuonna niitä on havaittu jo kymmenkunta. Altteimmat alueet sijaitsevat juuri Perämeren-Merenkurkun alueella sekä Kuusamossa.

Seismologi Matti Tarvainen kertoo, että Perämeren kallioperä on ilmeisesti sen verran heikkoa, että sen ruhjeissa jännitykset laukeavat helpommin. Myös alueen maannousemalla on merkittävä osuus. Järistys tunnetaan yleensä melko pienellä alueella, ja se kestää ainoastaan sekunnin murto-osia.

Ylitorniolla ilmiö todettiin alueella, jonka säde on muutamia kymmeniä kilometrejä. Suomessa järistykset eivät useimmiten pidä minkäänlaista ääntä. Ilmiön erottaa kuitenkin varmasti. Se on kuin äänetön moukari hakkaisi taloa tai raskas ajoneuvo ajaisi rakennuksen vierestä, luonnehtii Tarvainen.

Seurauksena saattaa olla kukkaruukun putoaminen tai hiushalkeama palomuurissa. Muista vahingoista ei juuri ole pelkoa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.