Mainos

Maa järisi Kuusamossa

Maa järisi Kuusamossa viikonvaihteessa. Maanjäristyksestä tehtiin kaupungissa lauantaina useita havaintoja. Tieto järistyksestä kiiri Helsingin yliopiston seismologian laitokselle eilen illalla. Järistys tuntui paikoittain melko voimakkaana tärinänä. Vahinkoja se ei kuitenkaan kaupungissa aiheuttanut.

Seismologi Matti Tarvainen sanoo, että maanjäristys havaittiin Suomen seismografiasemilla lauantaina noin kello 10.54. Sen keskus sijaitsi Kuusamossa. Järistyksen voimakkuus oli alustavien tietojen mukaan 2,1 Richterin asteikolla. Järistyksen keskus oli Tarvaisen mukaan Kuusamon pohjoispuolella. Järistys oli kuusamolaisten mukaan tuntuva.

Noin kymmenen kilometrin päässä Rukalta Kuusamon Alakitkalla sijaitsevasta talosta kuvattiin järistystä humaukseksi, jonka luultiin aiheutuneen siitä, että savupiipussa oli syttynyt nokivalkea. Ylikonstaapeli Pentti Juntunen oli kotonaan järistyksen sattuessa.

-Rakennus tärisi ja ikkunat helisivät, hän kuvasi. Tärinä tuntui Juntusen mukaan ehkä noin 15 sekuntia. Järistys oli niin voimakas, ettei sitä voinut sekoittaa lentokoneesta lähteviin ääniin.

Suomalaisittain herkkää aluetta


Maanjäristykset vavisuttavat Kuusamoa aina silloin tällöin. Edellinen tärinä seudulla havaittiin viime maaliskuun 30. päivänä. Kuusamo on Tarvaisen mukaan suomalaisittain järistysherkkää aluetta, jossa tapahtuu vuosittain muutamia pieniä maanjäristyksiä.
Seismologian laitos lähettää vielä alueelle kyselyn, jolla selvitetään, kuinka laajalla alueella järistys tuntui. Järistyksen luonteesta saadaan näin selvempi kuva.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.