Maa- ja ilmalämmön käyttö yleistyy omakotitaloissa

Yhä useampi rakentaja hyödyntää maahan ja ilmaan varastoitunutta auringon lämpöä talonsa lämmityksessä. Kymmenisen vuotta sitten yksi sadasta pientalon rakentajasta asensi lämpöpumpun.

Viime vuonna Suomeen rakennettiin 12000 omakotitaloa. Näistä joka viidennessä on maalämpöpumppu tai rakennuksen poistoilmasta lämpöenergian talteen ottava laite. Suuntaus näkyy myös meneillään olevilla Heinolan asuntomessuilla, joiden rakennuksissa on yhteensä 20 lämpöpumppua eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

-Kymmenen vuoden kuluttua Suomessa asennetaan vuosittain kymmeniä tuhansia lämpöpumppuja. Uudet pienemmät talot varustetaan entistä useammin poistoilmalämpöpumpulla. Lisäksi meillä on puolisen miljoonaa suoralla sähköllä lämpiävää taloa, joiden lämmityskustannuksia voidaan pienentää ilmalämpöpumpuilla, arvioi Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jussi Hirvonen.

Käyttövesivaraajalla varustettu maalämpöpumppu kerää lämpöä maahan, kallioon tai vesistöön upotetulla putkistolla. Nykyiset omakotitalojen pumput tuottavat noin 20000 kilowattituntia lämpöä vuodessa, kun pumpun oma sähkön kulutus on noin 7000 kilowattituntia. Esimerkiksi viileään kallioon porattua reikää voidaan pienin kytkennöin käyttää kesäaikana myös rakennuksen viilentämiseen.

Ilmalämpöpumppujen asennus huolestuttaa

Lämpöpumppuja myytiin viime vuonna yhteensä 8500. Näistä peräti 5000 oli markkinoillamme vasta aivan viime vuosina yleistyneitä ilmalämpöpumppuja. Tänä vuonna niiden myynnin arvioidaan miltei kaksinkertaistuvan.

-Maailmalla niitä myydään vuosittain kymmeniä miljoonia. Onhan jäähdyttäminen yleismaailmallisesti paljon suurempi ongelma kuin lämmittäminen.

Valtaosa ilmalämpöpumpuista myydään päiväntasaajan alueille. Lämmityskäyttöön niitä alettiin kehitellä 1980-luvun lopulla Ruotsissa. Nyt näyttää siltä, että markkinoilla on sekä meidän olosuhteisiimme soveltuvia pumppuja että laitteita, joiden toimivuutta lämmityskäytössä ei ole varmistettu, sanoi Hirvonen.

Pienet ilmastointilaitteet ja ilmalämpöpumput kuuluvat nykyisin myös tavaratalojen valikoimiin. Niitä myydään myös internetin ja postimyynnin kautta suoraan kuluttajille. Laite on näin helppo ostaa, mutta sen asentaminen edellyttää pätevyyttä.

Valtioneuvoston kolme vuotta sitten antaman asetuksen mukaan kylmälaitteita - siis myös kylmäainetta - sisältäviä ilmalämpöpumppuja asentavan ja huoltavan liikkeen on täytettävä tarkoin määritellyt pätevyysvaatimukset.

Listaa pätevistä liikkeistä pitää TUKES eli Turvatekniikan keskus.

-Pumppu ei ole kuin jääkaappi, jonka kuka tahansa voi purkaa paketista ja kytkeä sähköverkkoon. Kuluttajille kuitenkin myydään myös asennustarvikkeita rohkaisten heitä asentamaan laitteet itse. Väärin asennettu pumppu ei tietenkään toimi asianmukaisesti. Talon rakenteisiin joutuva kondenssivesi voi aiheuttaa suuria vahinkoja. Myöskään takuu ei ole voimassa. Alan viranomaiset ovat tietoisia ja huolestuneita tilanteesta, kertoi Hirvonen.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja